Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kovács Zoltán: a magyarok kötött mandátumot adtak a migráció megállítására, a szuverenitás és a kereszténység védelmére

2019-06-13 19:50:00

A kormány javaslata szerint az Európai Unió új, öt évre szóló stratégiai menetrendjének tartalmaznia kell a nemzeti hatáskörök megőrzését a migráció ügyében, a szuverenitás tiszteletben tartását és a keresztény kultúra védelmét - közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

    Kovács Zoltán azt mondta: az európai parlamenti (EP-) választáson a magyarok kötött mandátumot adtak a kormánynak három alapvető kérdésben, az illegális migráció megállításában, továbbá a nemzeti szuverenitás és a keresztény kultúra védelmében.
    Ennek a felhatalmazásnak megfelelően a magyar javaslat szerint a stratégiai dokumentum szövegének tartalmaznia kell, hogy a migráció kezelésében az EU-nak biztosítania kell a nemzeti hatáskörök megőrzését - közölte az államtitkár, hangsúlyozva: a magyar javaslat célja a migráció megállítása, aminek érdekében az uniónak az EU-val szomszédos országok vezetésével is együtt kell működnie.
    Az európai államok együttműködésének elvével kapcsolatban azt mondta: erős EU-t erős tagállamokon keresztül lehet építeni, ezért az európai nemzetek szuverenitását tiszteletben kell tartania az uniós intézményrendszernek. Különösen igaz ez a gazdaságpolitika területén, a tagállamok gazdaságpolitikai mozgásterét meg kell tartani - tette hozzá.
    Emellett a magyar emberek az EP-választáson a keresztény kultúra védelmével kapcsolatban is határozott mandátumot adtak a kormánynak. "A kereszténység az európai kultúra alapjait jelenti, ennek megfelelően az EU stratégiai dokumentumában gondoskodni kell arról, hogy az európai kultúra alapértéke és a kereszténység védelme szerepeljen" benne - közölte Kovács Zoltán, kiemelve, hogy különös figyelmet kell fordítani az üldözött keresztényekre.
    Orbán Viktor miniszterelnök ezeknek az alapelveknek a mentén fogja képviselni a magyarok érdekét az Európai Tanácsban - mondta.
    Az államtitkárnak a kérdések között felvetették, hogy a Budapest-Belgrád közötti vasútvonal modernizációjával kapcsolatban Mészáros Lőrinc cége 300 milliárd forintos bevételre számíthat. Erre Kovács Zoltán úgy reagált: az európai szabályoknak megfelelő közbeszerzési eljárás végén hirdettek eredményt, azok a magyar vállalkozások pedig, amelyek lehetőséghez jutottak, nem bevételt kaptak, hanem egy munkát nyertek el, amelyet megfelelő minőségben el kell végezniük.
    Az ápolási díj emeléséről szóló LMP-s indítvány leszavazását firtató kérdésre azt válaszolta: amikor az Országgyűlés tavaly döntött a díj emeléséről, akkor az ellenzék balhét csinált a parlamentben, és nem szavazta meg az előterjesztést.