Gedeon napja van. | 2024.03.28

A boszniai hatóságok korlátoznák a migránsok mozgását

2019-06-10 18:54:23

A migránsok mozgásának korlátozásáról döntött hétfőn Bosznia-Hercegovina Horvátországgal határos észak-nyugati Una-Szana kantonjának vezetése, miután az elmúlt napokban megnőtt az illegálisan érkező bevándorlók száma.

    A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint idén több mint kilencezer migráns érkezett az országba, az elmúlt napokban pedig tovább nőtt a számuk. A legtöbben Pakisztánból érkeztek, őket követik a bangladesiek, irakiak, szíriaiak és az afgánok.
    Az Una-Szanai kanton vezetése ezért úgy döntött, rendkívüli intézkedéseket vezet be a biztonsági helyzet romlása miatt és korlátozza a migránsok mozgását a befogadóközpontokon kívül. Azokat pedig, akiknek nem jut szállás, új helyre, a horvát határhoz közeli Vucjak településre költöztetik. A helyiek többször is tiltakoztak az új befogadóközpont kialakítása ellen.
    Mustafa Ruznic, a kanton kormányzója a rendkívüli intézkedést azzal magyarázta, hogy az elmúlt héten többször is összetűzésre került sor a migránsok között, akik mindenáron Horvátországba akarnak jutni, hogy onnét folytathassák útjukat Nyugat-Európába. A múlt hét közepén tömegverekedés tört ki a velika kladusai befogadóközpontban, amelyben legalább száz migráns vett részt. A központ dolgozói értesítették a rendőrséget, ám az illegális bevándorlók a hatósági személyekre is rátámadtak. 
    A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kadusában van, de a hatóságok szerint a menekültek száma már túllépte a két város befogadóképességének határát.