Csongor napja van. | 2024.04.16

Időjárás-jelentés

2019-06-06 18:30:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:


    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Hullámzó frontálzóna szeli át kontinensünket Skandináviától a Benelux államokon és Franciaországon keresztül egészen a Földközi-tengerig. Ezeken a területeken általában sok a felhő, több helyen esik az eső, záporeső, helyenként zivatar is előfordul. A front mögött Nyugat-Európába hűvösebb levegő áramlik, többnyire csak 10 és 17 fok között alakul a csúcshőmérséklet.
    A Kárpát-medence felett hidegörvény található, amelynek hatására az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több helyen fordul elő zápor, zivatar. 
    Szárazföldünk többi részén anticiklonális hatások érvényesülnek, sokat süt a nap, csapadékról csak elvétve érkezik jelentés.
    Közép-Európa több országában, a Baltikumban és néhol még Svédországban is 30 fok köré vagy fölé melegszik fel a levegő délutánra. 
    A már említett magassági hidegörvény fokozatosan gyengül és észak felé elhagyja a Kárpát-medence térségét. Mögötte délnyugat felől egyre szárazabb, stabilabb levegő érkezik fölénk, de északkeleten még pénteken is előfordulhatnak zivatarok.
    
    Várható időjárás péntek estig
    -----------------------------

    Csütörtökön erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk, többfelé - akár több alkalommal - várható zápor, zivatar, helyenként felhőszakadás. Mindeközben délnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, pénteken a Dél-Dunántúlon szinte zavartalan lesz a napsütés.
    Pénteken reggel, délelőtt az északi megyékben többnyire erősen felhős lesz az ég, majd szakadozik a felhőzet, és ott is gomolyfelhős, napos idő várható elszórtan záporral, főként északkeleten helyenként zivatarral. Megélénkül, néhol megerősödik a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 18 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 24 és 30 fok között valószínű.