Gedeon napja van. | 2024.03.28

Számlagyárat működtető bűnszervezet ellen emeltek vádat

2019-06-06 11:11:00

Vádat emelt a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség egy bűnszervezet ellen, amely fiktív számlákat állított ki a megrendelőknek, adófizetési kötelezettségük csökkentéséért - közölte a Bács-Kiskun megyei főügyész csütörtökön az MTI-vel.

    Nánási László a közleményben azt írta, a bűnszervezetet egy magyar-szerb állampolgárságú férfi hozta létre 2013-ban, és ő is irányította. Társaival gazdálkodó szervezeteknek pénzért fiktív számlákat állítottak ki, amelyekkel a megrendelők elkerülték a közösségi beszerzéshez kapcsolódó belföldi áfafizetési kötelezettséget.
    A bűnszervezet központi részét jelentő számlagyárat három magyar-szerb és egy magyar férfi működtette, ők szervezték be azokat a tagokat, akik Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában és Horvátországban összesen 21 céget alapítottak fiktív, nem létező vagy külföldi honosságú, élő vagy elhalálozott, a magyar hatóságoknak elérhetetlenné vált emberek adatainak felhasználásával. A stróman vezetőkkel létrehozott társaságoknak bankszámlát nyitottak és telephelyet béreltek, hogy a szabályos működés látszatát keltsék.
    A számlagyár és a tőle fiktív számlát megrendelő 14 belföldi cég között összekötők tevékenykedtek, akik a strómanok tevékenységét koordinálták, banki tranzakciókat, szállításokat, e-mail forgalmat bonyolítottak, és beszedték a számlák kiállításáért a számlagyárnak járó jutalékot - ismertette.
    Hozzátették, a bűnszervezet tevékenységével több mint 2,8 milliárd forinttal károsította meg a költségvetést.
    Az ügyészség 15 férfit költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádol, amelyet közülük heten bűnszervezetben követtek el. Két férfinek bűnszervezetben részvétel bűntette miatt kell felelnie. Az ügyészség 5 vádlott ellen fegyházbüntetés, további 12 vádlott ellen börtönbüntetés kiszabását indítványozza - olvasható a közleményben.