Auguszta napja van. | 2024.03.29

Alapjogokért Központ: nincsenek meg az alapjai az európai egyesült államok létrehozásának

2019-06-05 12:39:00

Az Alapjogokért Központ elemzője szerint nincsenek meg az alapjai az európai egyesült államok létrehozásának.

    Párkányi Eszter szerdán az M1 aktuális csatornán azt mondta, az Amerikai Egyesült Államokat egy vallási közegből érkező nép alapította meg, az a kezdetektől fogva ilyen formában működik. Az Európai Unió ezzel szemben organikus fejlődés eredménye.
    Szerinte a nemzetállamok nem fogják feladni a szuverenitásukat, és nincs közös európai identitás sem, amelyre fel lehetne építeni az európai egyesült államokat.
    Közölte, a föderalistáknak az európai egyesült államok létrehozása kényelmi kérdés, ugyanis egyszerűbb lenne, ha úgy hozhatnának végső döntést, hogy nem kell figyelembe venni a tagországok álláspontját. Az EU lényege viszont - mint mondta - pont az, hogy a meghozott döntésekben mindenki egyetért.
    Az Európai Bizottság egyre több hatáskört próbál magához vonni ahelyett, hogy az emberek által választott állam- és kormányfőkből álló tanács hozná a végső döntést - tette hozzá.
    Ha az Európai Unió így halad tovább, és nem történik semmilyen reform, az akár a széteséséhez is vezethet - vélekedett az elemző.