Tivadar napja van. | 2024.04.20

Soltész: ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, a jövőjüket is

2019-06-05 12:20:00

Egyházaink törekvése, hogy szolgáljanak egy nagy közösséget, az országot, legyen a színhely iskola, szociális intézmény, gyermekvédelem, vagy karitatív tevékenység. Ahol ott vannak az egyházak, segíteni kell a jelenlétüket, a jövőjüket is - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Tatán, a Szent Kereszt plébániatemplom felújítása kapcsán tartott sajtótájékoztatón szerdán.

    Soltész Miklós bejelentette, hogy a magyar állam 625 millió forintos támogatásával megkezdődött a Tata központjában található, idén 232 éves plébániatemplom felújítása.
    Michl József (Fidesz-KDNP), Tata polgármestere elmondta, hogy a belvárosban álló Szent Kereszt felmagasztalása templom az esztergomi bazilika után Komárom-Esztergom megye második legnagyobb temploma. A város nagy jelentőségű, copf és késő barokk stílusú műemléke, a főhajót közrefogó tornyok csaknem 60 méter magasak.
    A templom 1751-87 között épült egy korábbi, már igen romos állapotban lévő középkori templom helyére. Az épületen 1910-ben végeztek utoljára teljes körű felújítást, majd a falakat 2000-es évek elején levakolták, a tornyokat 2009 és 2010 között vörösréz lemezzel újra burkolták.
    Veres András, a Győri Egyházmegye püspöke elmondta, a munkálatok során a templom külső renoválását végzik el, mintegy másfél év alatt.
    Bencsik János (Fidesz-KDNP) emlékeztetett rá, hogy öt éve lobbiztak a templom felújításának megkezdése érdekében és a következő ütemben várhatóan megújulhat az épület mögötti II. János Pápa tér.
    A Szent Kereszt plébániatemplomot Anton Pilgram bécsi építész tervezte, de a munkálatok elhúzódtak, így az Esterházy család tatai építészére, Fellner Jakabra bízták a beruházást, aki módosított a terveken.
    A teljes befejezést azonban 1780-ban bekövetkezett halála miatt nem érte meg, így az építkezést korábbi segédje, Grossmann József fejezte be, 1784-ben. Fellnert a templom kriptájában temették el, emlékére a templom előtt 1940-ben egész alakos szobrot emeltek.