György napja van. | 2024.04.24

MKIK: előrelépést hozhat a G20-csúcstalálkozó az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban

2019-06-03 13:01:00

Előrelépést hozhat a június 28-29-i G20-csúcstalálkozó az amerikai-kínai kereskedelmi háborúban - erről beszélt Nádasi Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Magyar-Kínai Tagozatának elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn. 

    Hozzátette: a G20-csúcs részeként Kína és Amerika közötti találkozót készítenek elő Japánban, ahol kiderül, hogy lesz-e megállapodás vagy tovább folyik "a gazdasági hidegháború".
    Mint elmondta, a két ország közötti kereskedelmi feszültség a technológiai fölény biztosításáról szól, vagyis arról, hogy melyik ország biztosítja majd az új technológiákat a világnak. Kína nagyon nagy léptékkel fejlődik, Amerika pedig ezt nem veszi jó néven, mivel az eddigi fölénye eltűnőben van - jegyezte meg.
    Éppen ezért a kereskedelmi háborúban fontos szerepet játszik a Huawei kínai informatikai cég, ahol nagy fejlődések mentek végbe, a vállalat, mondhatni forradalmi technológiával állt elő az utóbbi időben - emlékeztetett. 
    A megegyezés nehéz, mivel míg Kína globális kereskedelmet szeretne, addig Amerikának célja a belső piacainak védelme - jegyezte meg