Gedeon napja van. | 2024.03.28

Lemondott a francia jobbközép párt vezetője

2019-06-03 07:53:47

Távozik a francia jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöki tisztségéből Laurent Wauquiez. Az ellenzéki politikus ezt vasárnap este jelentette be a TF1 kereskedelmi televízió híradójának vendégeként, egy héttel azután, hogy pártja, az Európai Néppárthoz tartozó LR alig 8,5 százalékos támogatottsággal a negyedik helyen végzett az európai parlamenti választásokon.

    "A győzelmek közösek, a vereségek magányosak. Vállalnom kell a felelősséget, hátralépek. Távozom a Köztársaságiak elnöki tisztségéből" - mondta Laurent Wauqiez. "A jobboldalnak újjá kell épülnie, és én nem akarok ennek akadálya lenni, semmi áron sem" - tette hozzá.
    Az LR a 2002-ben, Jacques Chirac akkori államfő jobboldali tábora által alapított UMP örököse - ez a párt segítette győzelemre Nicolas Sarkozy elnökjelöltet, és adta a kormánypártot 2012-ig. Francois Hollande szocialista elnök mandátuma alatt az LR a legerősebb francia ellenzéki párt volt, de a 2017-es választások óta mély válságon megy keresztül. A párt jelöltje, Francois Fillon volt miniszterelnök 2017-ben a harmadik helyen végzett az elnökválasztáson, s először fordult elő, hogy a hagyományos jobboldal jelöltje nem került be a második fordulóba. A választásokat követően a pártból többen is csatlakoztak a megválasztott államfő, Emmanuel Macron táborához, többek között Édouard Philippe miniszterelnök és Bruno Le Maire gazdasági miniszter. 
    A 44 éves Laurent Wauquiez-t, - aki Nicolas Sarkozy elnöksége idején miniszterként dolgozott - 2017 decemberében kényelmes, csaknem 75 százalékos többséggel választották meg a párt elnökének, de azóta folyamatosan bírálták a párton belül a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés politikájához közelítő irányvonala, valamint az egyszemélyi irányítás miatt. Az LR európai listavezetőjének Laurent Wauquiez egy 33 éves filozófiatanárt, Francois-Xavier Bellamyt kérte fel, amiért szintén számos bírálat érte. 
    "Nem tudtuk hallatni a hangunkat" - ismerte el az EP-választásról Laurent Wauquiez, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy a kampányt az államfő végül 22 százalékot szerző Köztársaság Lendületben (LREM) pártja és a 23 százalékkal az élen végző Nemzeti Tömörülés közötti rivalizálás határozta meg. 
    A választási vereséget követően Laurent Wauquiez hétfő este rendkívüli pártvezetői ülést hívott össze, ahol jelezte: az LR új programját a tagság részvételével szervezett közgyűléseken ősszel kívánja megalkotni. Ezt a döntést a párt többi vezetője azonban nem támogatta, és nyilvánosan lemondásra szólították fel őt. Gérard Larcher, a szenátus jobboldali elnöke jelezte, hogy kezdeményezéseket tesz egy olyan program megalkotására, amely összefogná a jobboldalt és a centrumot. A pártvezetői szerepet átmenetileg Jean Leonetti, az LR egyik alelnöke veszi át.