Andrea napja van. | 2024.04.18

Ádám Gyula fotográfiáiból nyílik kiállítás a Hagyományok Házában

2019-06-01 14:33:00

Áldott szép Pünkösdnek gyönyörű ideje címmel nyílik kiállítás Ádám Gyula erdélyi fotográfus munkáiból a Hagyományok Háza Maácz László galériájában kedden.

    A Magyar Művészetért díjas fotográfus képei a pünkösdi ünnepkört járják körbe több ismert erdélyi helyszínt bemutatva - áll a Hagyományok Háza MTI-hez eljuttatott közleményében.
    A tárlat egyik központi témája a csíksomlyói búcsú, amely az erdélyi pünkösd egyik ikonikus helyszíne és eseménye. Ezen kívül az Alcsík, Felcsík és Gyimes falvaiból hajnalban induló keresztaljakat, a csángó misét, vagy a pünkösdvasárnap hajnali napba nézés szokását is megelevenítik a kiállított képek.
    Ádám Gyula először a moldvai csángóföldön kezdett dokumentumfotókat készíteni a népi kultúra megőrzése és mentése céljából, később e munkásság határozta meg egész további alkotói tevékenységét.
    A rendszerváltás alatt titokban kezdett a fotográfiával foglalkozni, nem volt tagja fotóművészeti társaságoknak sem. Először 1990-ben rendezett egy közös kiállítást Barabás Zsolttal, amely Csíkszeredában, a Virág utcai galériában nyílt meg. Az akkori tárlat a moldvai csángók mindennapjait mutatta be. A kiállításra számos ország felfigyelt, így juthatott el az anyag Budapestre, Helsinkibe, Párizsba, Genfben az ENSZ-palotába és Brüsszelben az Európai Parlamentbe is.
    A Hagyományok Háza új kiállítóterében augusztus végéig látogatható tárlat kurátora Katkó Tamás.