Emma napja van. | 2024.04.19

Tűz ütött ki egy boszniai menekülttáborban, sokan megsérültek

2019-06-01 13:15:00

Huszonkilenc bevándorló sérült meg szombat hajnalban egy menekülttáborban kitört tűzvészeben az északnyugat-boszniai Velika Kladusában.

    A regionális rendőrség szóvivője, Ale Siljdedic közölte, hogy a sérülteket Velika Kladusa és a szomszédos Bihac kórházába szállították a Miral táborból, amely mintegy 500 bevándorlónak és menekültnek nyújt menedéket.
    "A tűzoltó egységek a helyszínen vannak, és rövidesen megfékezik a tüzet, az incidens ügyében vizsgálat indul" - közölte a szóvivő a Reuters brit hírügynökséggel.
    A közösségi médiában megosztott videofelvételeken látni lehetett, amint a pánikban többen az ablakokon át ugranak ki a lángoló épületekből.
    A boszniai belbiztonsági hatóságok szerint tavaly mintegy 25 ezer ember érkezett Bosznia-Hercegovinába Ázsiából és Észak-Afrikából Szerbián és Montenegrón keresztül, idén pedig mintegy hatezren léptek a balkáni országba. Közülük mintegy 3500 embert helyeztek el átmeneti befogadó központokban, de sokan a szabad ég alatt élnek és éjszakáznak.
    A legtöbb illegális bevándorló és menekült Bihacban és Velika Kadusában van, de a hatóságok szerint a sok menekült túlfeszíti a két város a befogadóképességének határát. Azt kérték, hogy három befogadó állomást zárjanak be, a lakóikat pedig másutt helyezzék el az országban.
    Az etnikailag megosztott Boszniában hét hónappal az általános választások után sem alakult még meg a kormányt, ezért a bevándorlási és menekültügyi hivatalok is ügyvivők vezetése alatt működnek.