Andrea napja van. | 2024.04.18

IATA: az Európai Bizottságnak kiemelten kell foglalkoznia a légiközlekedés problémáival

2019-06-01 11:47:00

Az újonnan felálló Európai Bizottságnak kiemelten kellene foglalkoznia a légiközlekedés problémáival, elsősorban a kapacitások szűkösségével - közölte a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szombaton.

    Rafael Schvartzman, az IATA európai régióért felelős elnöke a szervezet szöuli közgyűlése idején tartott sajtótájékoztatón elmondta, az infrastruktúra fejlesztésének üteme nem éri el az utasforgalom 4-6 százalékos éves bővülését, ezért egyre több lesz a túlzsúfolt repülőtér Európában. Hangsúlyozta: a légitársaságok hatékony és fenntartható üzemeltetése miatt kiemelten fontos az infrastruktúra, de ez Európában elmaradott.
    Kifejtette, a légiforgalmi irányítók kapacitáshiánya miatt tavaly megduplázódott a késések száma az előző évhez képest, és a nyáron is hasonlóra kell számítani. Rafael Schvartzman emiatt az egységes Európa égbolt kezdeményezés mielőbbi bevezetését szorgalmazta, amely csökkentené a forgalomirányító szolgálatok számát és rövidítené a két repülőtér közti útvonalat is.
    Kifejtette: 37 szolgáltató üzemel Európában, az útvonalak töredezettek, a kiinduló és célállomás között több, szükségtelen töréspontot is tartalmaz. Ha ezeket megszüntetnék, akkor hatékonyabb lehetne az európai légiforgalom irányítása és évi 18 millió tonnával csökkenne a légiközlekedés szén-dioxid-kibocsátása - tette hozzá.
    Az egységes Európai égbolt az Európai Unió koncepciója a forgalomirányítás megújítására, de több tagállam nem támogatja, mert több légiforgalmi irányító szolgálat megszűnésével járhat.