Gedeon napja van. | 2024.03.28

Több kontinensen is magyar fejlesztés segítheti a korszerű vízgazdálkodást

2019-06-01 11:09:00

Ázsia, Afrika és Dél-Amerika több országában is forgalomba kerülhet a Water&Soil Kft. talajnedvességet javító fejlesztése, amely a cég várakozása szerint a jobb terméshozamok mellett százmilliók biztonságosabb vízellátásához is hozzájárulhat. 

    A vállalat az MTI kérdésére közölte, hogy Dél-Afrikától és Kolumbiától várják a Water Retainer VízŐr nevű fejlesztésre a forgalmazási engedélyt, miután nemrég Kenyától már megkapták azt. Várakozásuk szerint hamarosan Tunéziában, Ghánában és Indiában is engedélyhez juthatnak. 
    A talajnedvesség megőrzését segítő készítmény mérsékli a párolgási veszteséget, és a levegőből is megköti a nedvességet. Ennek köszönhetően a növények kétszer hosszabb aszályt is átvészelhetnek súlyosabb károsodás nélkül, a gazdálkodások pedig az öntözővíz felét megtakaríthatják. Számítások szerint 100 ezer hektáron, 30 százalékos öntözési intenzitás mellett évente 120 millió köbméter víz, vagyis 2 millió ember éves vízfogyasztása takarítható meg. A talajkondicionáló anyag ráadásul organikus készítmény, teljes mértékben lebomlik - írták. 
    A Water&Soil Kft. a fejlesztési költségekről nem kívánt nyilatkozni, de az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) februárban azt közölte, hogy a vállalat a 2016-ban 1 milliárd forintos keretösszeggel indított klímafinanszírozásból kapott támogatást, hogy afrikai országokban értékesíthesse a talajkondicionáló anyagot. A budapesti székhelyű cég a nyilvános adatok szerint 2017-ben 16,6 millió forint, 2018-ban 80,5 millió forint nettó árbevételt ért el.