Gedeon napja van. | 2024.03.28

M1: a mentést már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálják

2019-05-30 08:00:00

Három fővárosi kórházba vitték a szerda esti, Budapesten történt dunai hajóbaleset sérültjeit - mondta az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornának. Eddig hét holttestet és hét könnyebb sérültet találtak, de az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. Az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők. 

    Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője közölte, a baleset hét sérültjét stabil állapotban vitték kórházba - tudomása szerint a Honvédkórházba, a Szent Imre kórházba és a Merényi Gusztáv kórházba -, annak köszönhetően, hogy hamar partra kerültek. A sérültek átfagytak a hideg vízben, de nagyobb traumás sérülést nem találtak rajtuk - tette hozzá.
    A Duna vize most hideg - 10-15 fokos -, s az áradás miatt nagyon erős a sodrása - mondta a szóvivő, hozzátéve, aki ilyenkor vízbe kerül, az pillanatok alatt kihűlhet. 
    Legalább heten meghaltak, amikor összeütközött két hajó szerda este a Dunán a fővárosban, a Parlamentnél, és az egyik elsüllyedt. A Hableány nevű turistahajó a szakadó esőben egy szállodahajóval ütközött, amely maga alá gyűrte a kisebb hajót. A turistahajó roncsát a Margit híd pilléréhez közel, a Duna mélyén találták meg.
    Az elsüllyedt hajó fedélzetén 33 dél-koreai turista és kéttagú személyzet tartózkodott. A mentésbe a rendőrök és a tűzoltók mellett a katonák is bekapcsolódtak, a Duna teljes magyarországi szakaszán.
    Az M1 aktuális csatorna információi szerint az erős sodrás miatt már a főváros alatti folyószakaszra koncentrálnak a mentésben részt vevők. 
    A helyszínen van egy mentőhajó, amiről azt vizsgálják, hogy miként lehetne kiemelni a Hableány nevű sétahajó roncsát. Az M1 információi szerint három méter mély lehet a Duna azon a szakaszon - a Margit hídhoz közel -, ahol a hajó elsüllyedt.