Andrea napja van. | 2024.04.18

Magyar nap a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon 

2019-05-29 14:30:00

Vetítésekkel, közönségtalálkozókkal, szakmai beszélgetésekkel és "gulyáspartival" magyar napot rendeznek június 5-én a kolozsvári 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) - közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel szerdán.

    A pénteken kezdődő szemle Románia legnagyobb filmes rendezvénye, vetítések százaival, nagy klasszikusokkal és premierekkel, kiállításokkal, innovatív műhelyekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, nagyszabású partikkal és neves vendégsereggel, mások mellett Nicolas Cage részvételével várja a közönséget.
    A kolozsvári filmfesztiválra hat magyar film kapott meghívást, amelyek legtöbbje itt lesz látható először Romániában. Műsoron lesz a Rossz versek, amelyet hamarosan be is mutatnak a román mozikban; a Virágvölgy, a Könnyű leckék, a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :), a Ruben Brandt, a gyűjtő; valamint Az Úr hangja is. A vetítések három helyszínen lesznek a Sapientia Egyetemen, az Arta és a Florin Piersic moziban.
    A fesztivál közönsége szakmai beszélgetéseken találkozhat a filmek rendezőivel és producereivel. A TIFF vendége lesz többek között Reisz Gábor, Zurbó Dorottya, Schwechtje Mihály és Pálfi György filmrendezők, továbbá a Ruben Brandt, a gyűjtő egyik animátora, Tenkei Péter és zeneszerzője, Cári Tibor is.
    A kolozsvári magyar nap a Filmalap támogatásával valósul meg. A programot a már hagyománnyá vált "gulyásparti" zárja a Bánffy-palota udvarán - olvasható a közleményben.