Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött Lakiteleken

2019-05-15 17:42:00

 

Partnerségben a közművelődéssel címmel, kétnapos nemzetközi tudományos konferencia kezdődött a Lakitelek Népfőiskolán. 

 

    Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára arról beszélt, hogy "olyan közösségben jó lenni, amelyik nemcsak sodródik az árral, hanem tesz is magáért", meg tudja fogalmazni a kérdéseit, a problémáit, melyekre szüntelenül választ és megoldást keres. 
    A konferenciát kiváló alkalomnak nevezte a tudás megosztásán túl arra, hogy az egyes közösségekben folytatott munka egy egység részeként, önmaga eredményei mellett hatványozottabban is sikeres lehessen. 
    Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány elnöke szerint kivételes történelmi esztendőket élünk meg. A kézműves ipar reneszánsza, megújulása kezdődik szerte a világban, ezt szolgálni a Kárpát-medencében a nemzeti művelődés kötelessége. Mint mondta: ember nélkül semmi sem lehetséges, intézmény nélkül pedig semmi nem tartós. 
    Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) ügyvezetője a Cselekvő közösségek - aktív közösségi szerepvállalás című, a múzeumi, a közművelődési és a könyvtári terület egyedülálló összefogásával megvalósuló projekt eredményeire hívta fel a figyelmet. Kiemelte, a projekt is "egyfajta válasz arra, hogy milyen módon tud hozzájárulni a kultúra és a közművelődés a társdalom és a gazdaság fejlődéséhez". 
    Hangsúlyozta, a konferencia célja, hogy a projekt során létrejött jó gyakorlatokon keresztül alkalmazható és fenntartható példákat mutassanak be mindhárom - a közművelődési, a múzeumi és a könyvtári - szakterületen.
    Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a projekt egyik konzorciumi tagjaként kiemelte: a magyar kultúra csak egységében, nemzeti egészében kezelhető, ezért feltétlenül szükséges, hogy az anyaország eredményei a többi nemzetrészben is eredményekké váljanak. A kultúra és a kulturális intézmények által előállított érték ugyanis komoly nemzetgazdasági érték. 
    Emlékeztetett: az egész országot behálózó program keretében mintegy 2500 kulturális intézménnyel és 800 mentorált közösséggel foglalkoznak, több mint 2 ezer szakembert képeztek ki.