Gedeon napja van. | 2024.03.28

ÁSZ: jó gyakorlatot mutat a médiahatóság gazdálkodása

2019-05-15 13:39:00

Jó gyakorlatot mutat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) gazdálkodása - állapította meg nemrég lezárult, a 2015-2017-es időszakot elemző vizsgálata során az Állami Számvevőszék (ÁSZ), jelezve, így javaslatokat sem kellett megfogalmazniuk az NMHH számára.

    Az ÁSZ honlapján szerdán közzétettek szerint a médiahatóság belső kontrollrendszerének kialakítása és működtetése biztosította az átlátható és elszámoltatható közpénzfelhasználás feltételeit. 
    A pénzügyi és vagyongazdálkodás szabályszerűsége támogatta az átlátható közpénzfelhasználást és a közvagyon megóvását. Az integritás kontrollrendszert a kockázatokkal arányosan építették ki, érvényesült az integritás szemlélet - írják.
    Emlékeztetve arra, hogy a törvényi szabályozás alapján autonómiával rendelkező szervekre - köztük az NMHH-ra - vonatkozó működési és gazdálkodási szabályok nagyfokú függetlenséget biztosítanak, kiemelik, az ÁSZ fontosnak tartja ezen intézmények autonómiáját, ellenőrzésével ráirányítja a figyelmet a szervezetek működésére, gazdálkodására. 
    Az ÁSZ jelen ellenőrzését az NMHH által ellátott közfeladat jelentősége indokolta, továbbá az, hogy a kormányzati szektor elszámolásaiban megjelenő gazdálkodó szervezetek kapcsán kiemelten fontos, hogy azok működése, gazdálkodása szabályszerű, az általuk szolgáltatott adatok megbízhatóak legyenek - jegyzik meg.
    Az ÁSZ megállapította: a hatóság a költségvetési szervek gazdálkodására vonatkozó jogszabályok megfelelő alkalmazásával gazdálkodik, állami vagyon kezelésére a központi költségvetési szervekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint jogosult, továbbá a feladatai ellátásával összefüggő kiadásokat saját bevételéből és költségvetési hozzájárulásból fedezi - állapítják meg.
    A vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az NMHH-nál a kontrollkörnyezet kialakítása szabályszerű volt. Felmérték a tevékenységben, gazdálkodásban rejlő kockázatokat, továbbá kialakítottak és működtettek kockázatkezelési rendszert. A kontrolltevékenységek gyakorlása összhangban volt a vonatkozó jogszabályokkal. 
    A hatóság elnöke szabályszerűen alakította ki a szervezet információs-kommunikációs rendszerét, ezzel biztosította, hogy a szükséges információk maradéktalanul, időben jussanak el az illetékes szervezethez, szervezeti egységhez, személyhez. A hatóság tevékenységének, a célok megvalósításának eseti és folyamatos nyomon követését biztosító rendszert kialakították, az operatív tevékenységektől független belső ellenőrzés tevékenysége szabályszerű volt - írják.
    A számvevőszék megállapítása szerint az NMHH pénzügyi és vagyongazdálkodása szabályszerű volt. A bevételek beszedése és elszámolása, a kiadási előirányzatok felhasználása, valamint a pénzgazdálkodási jogkörök gyakorlása a jogszabályi előírások szerint történt. Az előirányzat-maradvány megállapítása szabályszerű volt. A hatóság az éves költségvetési beszámolóinak mérlegtételeit szabályos leltárral támasztotta alá. Az integritás kontrollrendszert a kockázatokkal arányosan építették ki és működtették.