Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2019-05-13 16:50:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 


    Időjárási helyzet Európában:
    ----------------------------

    Az Északi-tenger felett anticiklon helyezkedik el, amely elsősorban a Brit-szigetek, Németország, Franciaország időjárását befolyásolja, de az Ibériai-félsziget fölé is benyúlik. Ezen a területen sokat süt a nap, csak elvétve - főként a magasnyomás peremén a Skandináv-hegységben - fordul elő csapadék. Melegebb van, mint az ilyenkor megszokott: Angliában 15, 17, délebbre 20 fok körüli értékeket mérnek, Spanyolországban viszont beköszöntött a kánikula 27, 35 fokkal.
    Ezzel szemben Észak-Skandinávia felett ciklon örvénylik, amely elsősorban ott okoz csapadékos, hűvös időjárást. Ennek a hidegfrontja végighúzódik Oroszországon, hozzávetőlegesen a 45. délkör mentén. Ez nem igazán a sok csapadék, hanem inkább a két oldala közötti éles hőmérséklet-különbség miatt markáns. A hideg oldalán 17, 23 fok a csúcshőmérséklet, míg a keleti oldalán erőteljes déli áramlással messze északra is eljutott a meleg légtömeg, ami miatt ott 28, 33 fok van, de még a Jeges-tenger mellett is 30 fokot mérnek. Ugyancsak ciklon tanyázik Olaszország felett is, ezért sokfelé hull jelentős mennyiségű csapadék. De nemcsak ott, hanem a Balkán-félszigeten és az Alpokban is sokfelé esik az eső, illetve a magasabban fekvő helyeken havazik.
    Dél-Olaszországtól a Kárpát-medence nyugati részén és Lengyelországon át a balti államokig frontálzóna hullámzik, amely mentén csapadékos, szeles az idő. Markáns hőmérsékleti választóvonal is egyben: tőle nyugatra 5, 15, keletre 19, 25 fok közé melegszik fel a levegő. Kedd estig ez a front továbbra is a Kárpát-medence felett hullámzik, megmarad a hőmérsékleti kettősség és főként a Dunántúlon jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás.
    
    Előrejelzés az ország területére kedd estig:
    --------------------------------------------    

    Kedd délután a Nyugat-Dunántúl kivételével szakadozott lesz a felhőzet, illetve az ország északkeleti harmadában kissé felhős ég várható, és a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor, főként a Dél-Alföldön helyenként zivatar. Éjszakára mindenütt megnövekszik a felhőzet, és kedden is túlnyomóan borult lesz az ég, azonban a keleti megyékben rövid időszakokra elvékonyodik, felszakadozik a felhőzet. Továbbra is többfelé alakul ki eső, zápor, a keleti határszélen egy-egy zivatar. A csapadék zöme az éjszakai, kora délelőtti órákban érkezik. Erős, a Dunántúlon és északkeleten viharos lökések kísérhetik az északi, északkeleti szelet.  

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 11 fok között alakul.
    A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden a Dunántúlon 6 és 14, keleten 14 és 19 fok között valószínű.