Emma napja van. | 2024.04.19

A magyar református egység napját ünneplik jövő szombaton Debrecenben

2019-05-10 19:10:00

Egész napos rendezvénnyel ünneplik az egységes Magyar Református Egyház megalakulásának 10. évfordulóját május 18-án, jövő szombaton Debrecenben.

    A magyar református egység napjának eseményeit ismertető pénteki, debreceni sajtótájékoztatón Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke emlékeztetett: a trianoni békediktátum a református egyháznak is nagy veszteségeket okozott, az anyaországtól elszakadt egyházrészek ugyanakkor hitben és tanításban soha nem távolodtak el egymástól. 
    Felidézte: a Kárpát-medencei magyar református egyház külső egységének megteremtésére folyamatos volt az igény. Ennek a szándéknak az eredményeként a debreceni Nagytemplomban tíz évvel ezelőtt, 2009. május 22-én megtartott alkotmányozó zsinaton ünnepélyesen kimondták az egységes - a magyarországi egyházkerületek és a határon túli magyar részegyházak összefogásával létrejött - Magyar Református Egyház megalakulását. 
    Az egység helyreállításánál közös nevező volt, hogy a magyar reformátusság Isten igéje alapján a heidelbergi kátét és II. helvét hitvallást elfogadva folyamatosan megőrizte hitbeli és teológiai egységét - fogalmazott a püspök. 
    Az elmúlt tíz évről szólva elmondta: a részegyházak, zsinatok között élő kapcsolatok alakultak ki a többi között oktatási, nevelési és szociális területen, bevonva az együttműködésbe a határon túli gyülekezeteket is. 
    Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere hangsúlyozta: a református egyház mélyen elkötelezett a nemzet ügye mellett. Hozzátette: a református egység napja a nemzet egységét is szimbolizálja. 
    A magyar református egyházat olyan abroncsnak nevezte, amely összefogja a Kárpát-medencei magyarságot. A polgármester szerint a jubileum fontos üzenete a világnak, hogy a magyarságot adminisztratív eszközökkel nem lehet megosztani, a vallási, lelki, szellemi kötelékek olyan erősek, hogy a következő évszázadokban is képesek egyben tartani a magyar közösséget a Kárpát-medencében. 
    Szólláth Tibor (Fidesz-KDNP), Hajdúnánás polgármestere, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar megyei elnöke közölte: a kamara a magyarok kenyere programmal csatlakozik az ünnepséghez. Az összegyűjtött búzából készülnek majd az úrvacsorai kenyerek, amelyekből a hatvanöt Kárpát-medencei egyházmegye esperesei azoknak is visznek "haza", akik nem tudnak jelen lenni a debreceni ünnepségen. 
    A magyar református egység napját megelőzően, jövő pénteken a református kollégium belső udvarában az élő egység szimbólumaként elültetnek egy tölgyfát, amelynek táptalajához mind a hatvanöt részegyház hoz otthonról termőföldet. Ezt követően a Nagytemplomban tartja ünnepi ülését a Magyar Református Egyház Zsinata. 
    Május 18-án valamennyi program az úrvacsorával egybekötött nagytemplomi ünnepi istentisztelet köré szerveződik. A belvárosban több helyszínen várják majd az érdeklődőket a többi között családi és gyerekprogramokkal, játszóházzal, kézműves foglalkozásokkal, bábszínházi előadással. Fellépnek ifjúsági zenekarok, a Kossuth téren pedig a Debreceni Népi Együttes és a Bürkös zenekar közreműködésével táncház várja a közönséget.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó