Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fülöp Attila: a gyermekvédelem a közösség ügye

2019-05-09 20:17:00

A szociális terület, a gyermekvédelem a közösség ügye, és csak akkor működik jól, ha az állam, az önkormányzat, az egyház és a civil szervezetek együtt tesznek a közösség minden tagjáért - mondta a szociális ügyekért felelős államtitkár csütörtökön Lakitelken.

    Fülöp Attila a Befogadlak - egy nap a nevelőszülőkért elnevezésű program tizenkilencedik, utolsó vidéki állomásán kiemelte: a kormány, ahogy eddig, a továbbiakban is igyekszik minden támogatást megadni a nevelőszülői hivatást választóknak.
    Fontos lépésnek tartja az államtitkár, hogy 2014-től foglalkoztatotti jogviszonynak minősül a nevelőszülőség, akárcsak azt, hogy jövő év január 1-jétől egy új családtámogatási forma keretében a nevelőszülőknek is elérhetővé válik a gyermekgondozási díj, a gyed.
    A több mint fél éve elindított "Befogadlak" program céljának nevezte, hogy a nevelőszülők, a gyermekvédelemben dolgozók beszámolhassanak tapasztalataikról, a nevelőszülőknél élő gyermekek pedig elmondhassák, milyen az életük. Így mutatva meg, hogy Magyarországon az a 23 ezer gyermek, aki nem a vér szerinti családjában él, hanem a magyar gyermekvédelmi rendszerben nevelőszülőknél vagy gyermekotthonban, ugyanolyan tagja a társadalomnak, mint bárki más - fogalmazott Fülöp Attila. 
    Az államtitkár a nevelőszülő toborzó program keretében adta át a Lehetetlen nincs elnevezésű, a gyermekvédelmi ellátásban részesülő fiatalok részére kiírt pályázat Bács-Kiskun megyei díjait. A felhívásra országosan háromezernél több rajz, illetve kisfilm érkezett.
    A nevelőszülői tevékenységet népszerűsítő országos program záróeseményét - egész napos családi rendezvény keretében - május 19-én, vasárnap rendezik meg a Várkert Bazárban.
    Lezsák Sándor, a parlament fideszes alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében úgy fogalmazott: nincs tehetségtelen gyermek, csak tehetségtelen család, pedagógus vagy politika, amely nem képes olyan helyzetet, lehetőséget teremteni az élet különféle területein, hogy a minden gyermekben ott rejlő képesség, készség időben életre kelhessen, majd megerősödhessen.
    Tóth Mária, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Bács-Kiskun Megyei Kirendeltségének igazgatója hangsúlyozta: a gyermekek érdekében minden befogadó családra szükség van. Emlékeztetett, a Bács-Kiskun megyei gyermekvédelem jelenleg 1699 gyermeket és fiatal felnőttet lát el. Többségükről, mintegy 85 százalékukról nevelőcsaládban gondoskodnak.