Auguszta napja van. | 2024.03.29

Agrárkamara: májustól díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete

2019-05-06 17:30:00

Májustól díjmentesen érhető el az aszálymonitoring-hálózat online felülete, a vízügyi ágazat által kidolgozott vízhiány-előrejelző rendszer az agrárium szereplői számára jelzi, hogy mikor kell vizet juttatni egy adott területre, a szárazság növényekre gyakorolt negatív hatásainak megelőzése érdekében - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn az MTI-vel. 

    A közlemény szerint nagy az aszály kockázata, főként a klímaváltozás miatt, a vízhiányos időszakban mesterséges vízpótlással az aszály azonban még elkerülhető. Éves szinten az aszálykár általában 40 milliárd forintra tehető, 2015-ben viszont mintegy 400 milliárd forint kár keletkezett emiatt a mezőgazdaságban. A gazdálkodók idén már 60 ezer hektáron jelentettek be aszálykárt.
    Mindezek megelőzése érdekében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a KITE Zrt.-vel együttműködve még 2016-ban kezdte el az aszálymonitoring-hálózat kiépítését. Már közel 50 megfigyelőállomást helyeztek üzembe a leginkább vízhiányos alföldi területeken. A mérőállomások a talajt, illetve a növényzetet ért hatásokat mérik, példaként az adott területre hullott csapadék mennyiségét, a páratartalmat, illetve a talajnedvességet és a talaj hőmérsékletét említették. 
    Az aszálymonitoring-rendszer a https://vizhiany.vizugy.hu/ oldalon érhető el.