Gedeon napja van. | 2024.03.28

MLBKT: áprilisban emelkedett a beszerzésimenedzser-index

2019-05-02 10:50:00

A beszerzésimenedzser-index szezonálisan kiigazított áprilisi értéke 54,9 pont volt, magasabb a márciusi 52,5 pontnál, ami azt jelzi, hogy a válaszadók az előző havinál kedvezőbb folyamatokról számoltak be. Az idei érték összességében némileg átlag feletti áprilisi értéknek tekinthető 1995 óta, amikor az áprilisi átlag 52,2 pont volt - közölte csütörtökön a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság az MTI-vel. 

    A termelési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont feletti értéke immár negyvennegyedik hónapja a termelt mennyiség emelkedését jelzi az előző hónappal összevetve. 1995 óta mindössze négyszer volt magasabb az index áprilisi értéke.
    Az új rendelések indexe enyhébben erősödött, de 50,0 pont felett maradt, ami arra utal, hogy az új rendelések állománya ismét magasabb lett az előző havinál.
    A foglalkoztatottsági mutató azonban az elmúlt időszaktól eltérően tavaly június óta először 50,0 pont alá került áprilisban és ezzel a foglalkoztatás csökkenésére utal.
    A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciusi értékéhez képest, és 50,0 pont fölött maradva továbbra is a beszerzési mennyiség emelkedését jelzi. A mostani érték felülmúlja az elmúlt három év átlagát, és a harmadik legmagasabb áprilisi adat 1995 óta.
    A beszerzési árak esetében az index értéke alacsonyabb lett, de 50,0 pont felett maradt, ami további árnövekedést jelez a válaszadók szerint. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva az ötödik legkisebb áprilisi.
    A késztermékkészletek szintje áprilisban magasabb lett az előző hónaphoz képest, de ennek üteme nem túl erős. A korábbi áprilisi értékeket nézve az idei így is átlag feletti, és a második legnagyobb 1995 óta.
    A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt márciushoz képest, és továbbra is 50,0 pont fölött maradt. A szezonális kiigazításnak köszönhetően negyvenhat hónapja folyamatosan jelzi az import mennyiségének növekedését az előző hónaphoz képest.
    Az exportindex értéke csökkent az előző hónaphoz képest, de 50,0 pont fölött maradt, és ezzel jelzi az export mennyiségének enyhébb ütemű bővülését. Az elmúlt négy év 2014. december és 2015. július kivételével növekedést hozott - jelezte az MLBKT.