Gedeon napja van. | 2024.03.28

Jobboldali győzelmet jósol Romániában egy friss felmérés

2019-05-01 15:10:00

Az Európai Néppárthoz tartozó ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) szerezheti meg Romániában a legtöbb mandátumot a május 26-ai európai parlamenti választáson - közölte szerdán az Europa FM kereskedelmi rádió egy általa megrendelt közvélemény-kutatás eredményeit ismertetve.

    Az IMAS közvélemény-kutató intézet április 12. és 25. között telefonos módszerrel végzett felmérése szerint a PNL a voksok 25,6 százalékát, míg a bukaresti kormány vezető erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) a szavazatok 21,7 százalékát szerezné meg, ha most tartanák az EP-választást. Mindkét nagy párt javított néhány tizedet előző havi eredményéhez képest, de a köztük lévő különbség nem változott.
    A harmadik helyen továbbra is a Dacian Ciolos volt kormányfő által létrehozott ellenzéki USR-PLUS pártszövetség áll, amely csaknem egy százalékponttal visszaesve most a voksok 16,4 százalékára számíthat.
    A kormánykoalíció kisebbik, liberális pártjára, a liberális ALDE-ra a megkérdezettek 12,2 százaléka voksolna.
    Rajtuk kívül a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania pártnak jósolnak biztos EP-képviseletet, 11,7 százalékkal.
    Az IMAS felmérése szerint immár a Traian Basescu volt államfő által alapított ellenzéki Népi Mozgalom Párt (PMP) is átlépheti az ötszázalékos bejutási küszöböt. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fél százalékpontot javítva most a voksok 5,6 százalékára számíthat.
    A felmérés több mint ezer választópolgár bevonásával készült, a hibahatár 3,1 százalékos.
    Romániának 33 mandátuma lesz az EP-ben.
    Mivel év végén elnökválasztást is rendeznek Romániában, az IMAS a legismertebb politikusok népszerűségét is mérte. A lehetséges jelöltek közül Klaus Iohannis tisztségben lévő államfő toronymagasan, 42,7 százalékkal vezet, de másfél százalékpontot rontott az előző hónaphoz képest. 
    A kormányoldalon a legesélyesebb ellenfele az ALDE-t vezető Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök, aki két százalékpontot javítva most a voksok 18,3 százalékára számíthat. Liviu Dragnea szociáldemokrata pártelnök megítélése is javult, de továbbra sem éri el a 9 százalékot.