Emma napja van. | 2024.04.19

Szent Györgyöt ábrázoló domborművet avattak Kápolnásnyéken

2019-04-27 17:05:00

Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázoló terrakotta domborművet avattak szombaton a kápolnásnyéki Halász-kastély kertjében álló egykori istállóépület falán.

    Avatóbeszédében Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy Szent Györgynek számos magyar vonatkozása van: a szent korona alsó részén Szent György képe is látható, I. István a bolgárok elleni hadjáratából Szent György ereklyéivel tért haza, illetve számos templom választotta patrónusává.
    Az államtitkár szimbolikusnak nevezte, hogy két látszólag más természetű, ám a hagyomány szerint összekapcsolódó dolgot avatnak, hiszen Pogány Gábor Benő szobrászművész alkotása a volt istállóépületen kapott helyet, márpedig Sárkányölő Szent György napján elődeink a legkülönbözőbb módokon védték meg a házat és lakóit, de főként az istállót a rontástól.
    Fekete Péter hangoztatta, hogy Pogány Gábor Benő szobrászművésztől nem idegen a szentek ábrázolása, többször visszatérő téma életművében. 2001-ben avatták fel Bakonyszentkirály központi terén a Szent István Mária kegyeibe ajánlja az országot című bronzból és kőből készült szoborkompozícióját, Szolnokon 2008-ban leleplezték a Szent Ferenc prédikációja a madaraknak című tizenegy alakos szoborcsoportját - tette hozzá. 
    Az 1962-ben született szobrászművész a Magyar Képzőművészeti Főiskola elvégzése mellett tanult többek között Svájcban, Romániában, Olaszországban és Franciaországban is. Több száz egyéni és csoportos kiállításon vett részt itthon és külföldön, emellett rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi művésztelepeknek - mondta az államtitkár.
    L. Simon László országgyűlési képviselő közölte: a Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány két éve nyitotta meg a kastélyban a Halász Gedeon Kulturális Központot. Most a parkban álló egykori istállóépület újult meg, amelyben a kastélyt kiszolgáló egységeket, illetve műtárgyraktárat alakítottak ki. 
    Az alapítvány mintegy tíz éve dolgozik a központ kialakításán, amelyre részben uniós forrásból, részben magánforrásokból eddig közel egymilliárd forintot költött - fűzte hozzá.
    Az országgyűlési képviselő az MTI kérdésére elmondta, hogy az istállóépület műemléki felújítására uniós forrásból 144,9 millió forint kamatmentes hitelt adott a magyar állam, amit az alapítványnak teljes egészében vissza kell fizetni. A tízszázaléknyi önerőt az alapítvány biztosította a fejlesztéshez.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó