Csongor napja van. | 2024.04.16

Migrációs és biztonsági kérdésekről tárgyalt a CIA igazgatóhelyettese Szarajevóban

2019-04-26 19:10:00

Migrációs és biztonsági kérdésekről tárgyalt Vaughn Bishop, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) igazgatóhelyettese pénteken Szarajevóban a boszniai biztonsági miniszterrel, több rendőrfőnökkel, valamint a boszniai hírszerző-biztonsági ügynökség (OSA) vezetőjével.

    A találkozót követően Dragan Mektic biztonsági miniszter a sajtónak elmondta: az Egyesült Államok felajánlotta segítségét a balkáni ország migrációs és biztonsági problémáinak megoldásához. Hozzátette: a megbeszélésen az említett témák mellett felhívta a CIA igazgatóhelyettesének figyelmét arra, milyen mértékű a korrupció és a szervezett bűnözés az országban. 
    A boszniai biztonsági szolgálatok vezetői a terrorizmus elleni harcról is tárgyaltak a CIA-s vezetővel, illetve felmerült az a kérdés is, hogy milyen veszélyt jelenthetnek a külföldi harcterekről Bosznia-Hercegovinába visszatérők. 
    A hivatalos adatok szerint 2011 és 2014 között Boszniából mintegy 240-en csatlakoztak a szíriai és iraki harcokban részt vevő különböző csoportokhoz, de 2014 óta senki nem utazott el a harcterekre. 
    Bosznia-Hercegovina 2014 óta tíz évig terjedő börtönnel bünteti azokat, akik külföldi harcokban zsoldosokként vesznek részt vagy toboroznak, illetve ilyen harcokra buzdítanak másokat. 
    Az utóbbi időszakban többször is felmerült, milyen veszélyt jelenthetnek a harcterekről hazatérők, illetve, hogy Boszniának vissza kell-e fogadnia azokat, akiket a szíriai vagy iraki harctereken fognak el a terroristák ellen harcoló alakulatok.
    A nyugat-balkáni ország lakosságának valamivel több mint 50 százaléka muszlim vallású, ám többségük nem tartozik az iszlám egyik radikális ágához sem, de jelen vannak a szélsőségek. A nyugat-balkáni ország területén az iszlamistáknak több kiképzőtáboruk is van, ezek többségét az 1992-1995-ös boszniai háború idején az országba érkező, a magukat mudzsáhidoknak (harcosoknak) nevező muszlim önkéntesek alapították.