Emma napja van. | 2024.04.19

Időjárás-jelentés

2019-04-20 17:20:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

    Időjárási helyzet Európában
    ---------------------------

    Európa nagyobb részének időjárását anticiklon alakítja, amelynek hatására általában napos, száraz az idő, és a délutáni órákban nagy területen emelkedik 20 fok fölé a hőmérséklet, Franciaországban néhol 25 fok is előfordul. Ciklonok kontinensünknek csak kis részén okoznak változékony időt. Az Ibériai-félsziget felett általában sok a felhő, több helyen esik az eső, a csúcshőmérséklet Spanyolország egyes részein mindössze 10 fok körül alakul. A Fekete-tenger felett örvénylő ciklon hatására a térségben többfelé fordul elő zápor, helyenként zivatar. Több helyen észlelhető csapadék a Kelet-európai-síkság felett található ciklon frontjainak mentén is. A Kárpát-medence időjárását alapvetően a nagykiterjedésű anticiklon alakítja, majd vasárnap északkelet felől egy hidegcsepp közelíti meg a térséget.

    Előrejelzés az ország területére vasárnap estig
    -----------------------------------------------

    A mai napos időt követően éjszaka már változóan felhős lesz felettünk az ég, de csapadék sehol sem valószínű. Vasárnap nyugaton marad a túlnyomóan napos idő, míg elsősorban a Dunától keletre már gomolyfelhők képződnek, és főként az északkeleti, keleti tájakon néhol zápor is kialakulhat. Szombaton az északkeleti, vasárnap az ország döntő részén már az északnyugati, nyugati szelet kísérhetik olykor élénk lökések.

    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 1 és 7 fok között valószínű, de a fagyzugos területeken gyenge fagy továbbra is előfordulhat. 
    A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap jobbára 20 és 24 fok között várható.