Auguszta napja van. | 2024.03.29

Vádat emeltek Barack Obama volt jogi főtanácsadója ellen, mert eltitkolta, hogy Ukrajnának dolgozott 

2019-04-12 09:15:00

Vádat emeltek csütörtökön Barack Obama volt amerikai elnök egykori jogi tanácsadója, Greg Craig ellen, mert eltitkolta, hogy 2012-ben Ukrajnának dolgozott. 

    A 74 éves Greg Craig az ukrán kormánynak 2012-ben végzett munkát és megkerülve a törvényt, nem regisztráltatta magát külföldi államnak dolgozó ügynökként, majd ezt el is titkolta. A hatóság félrevezetése és hamis tanúvallomás miatt emeltek vádat ellene. Ha bűnösnek találják, öt évig terjedő börtönre és pénzbüntetésre ítélhetik. 
    Barack Obama volt Fehér Ház-i tanácsadójának ügyleteire a Paul Manafort elleni nyomozás során derült fény. Manafort volt a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban Donald Trump első kampánymenedzsere, akitől azonban Trump alig három hónap múltán meg is vált, mert tudomására jutott, hogy Manafort korábban oroszbarát ukrán politikusoknak, köztük Viktor Janukovics megbuktatott ukrán elnöknek dolgozott tanácsadóként. Manafort ügyeit a Robert Mueller vezette különleges vizsgálóbizottság tárta fel, a volt kampánymenedzsert a többi között a hatóságok félrevezetéséért, adó-, és banki csalásokért több évig tartó, letöltendő börtönbüntetésre ítélték.
    A The Wall Street Journal állítása szerint Greg Craig nemcsak ismerte Manafortot, hanem együtt is dolgozott vele Kijevben, az ukrán igazságügyi minisztérium tanácsadójaként. 
    Craig csütörtök este közzétett videónyilatkozatában azt hangoztatta, hogy nem vezette félre a kormányzatot és nem titkolt el tényeket. Példátlannak és indokolatlannak minősítette az ügyészi eljárást és tudatta, hogy inkább nekivág a pernek, mintsem vádalkut kössön.         Az az ügyvédi iroda, amelynek munkatársaként dolgozott, az idén januárban már elismerte az igazságügyi minisztériumnak, hogy korábban félrevezette a tárcát az ukrajnai munkával kapcsolatban, és tetemes büntetés fejében utólag regisztráltatta magát külföldi ügynökként. Az iroda Craiget okolta amiatt, hogy félrevezető információkat szolgáltatott a kormányzatnak.     Greg Craig eddig köztiszteletben állt. Nemcsak Barack Obama tanácsadója volt, hanem Bill Clinton ügyvédje is az alkotmányos felmentését célzó eljárás során. Korábban ő volt az egyik védője Joe Hinckleynek, aki 1981-ben a washingtoni Hilton szálloda előtt megpróbálta agyonlőni Ronald Reagan akkori amerikai elnököt.