Auguszta napja van. | 2024.03.29

Erdős Norbert: rossz az agráriumról szóló uniós ajánlás

2019-04-10 20:33:28

Az Európai Bizottság az elmúlt év novemberében jelentette be ajánlását az agráriumról, és az nagyon rossz - mondta Erdős Norbert, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője szerdán a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán.

    A politikus a helyi gazdafórumot megelőzően tartott sajtótájékoztatón azt mondta: az Európai Unió egyik legjobb politikája az agrárpolitika volt, a bizottsági állásfoglalás most ezt próbálja "szétverni".
    Közölte: Magyarország ezt elutasítja vagy tartózkodik.     "Jómagam tartózkodtam, azért, mert fennáll a veszélye annak, hogy ha az agrárbizottság elutasítja, akkor a magyar agrárgazdaság borzalmas körülmények közé kerül" - tette hozzá.
    Erdős Norbert azt mondta: az ajánlás a mostani támogatás 16,4 százalékának elvonásáról szól, és minden tagállamot érintene, ugyanakkor az agrárpolitika az egyetlen, amelynek a szavazása még nem történt meg.
    "Bízom abban, hogy a következő parlament sokkal jobb lesz" - jelentette ki az EP-képviselő, hozzátéve: a magyar választókat pártállástól függetlenül arra biztatja, hogy támogassák a Fidesz-KDNP listáját, így az agrárium támogatása is ideológiáktól mentes lesz.
    Csöbör Katalin (Fidesz), Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 1-es számú választókerület országgyűlési képviselője elmondta: Magyarország gazdasági növekedésében kiemelkedő szerepe van a mezőgazdaságnak, amely 2010 és 2018 között másfélszeresére növelte teljesítményét.
    A kormány a gazdaszervezetekkel együttműködve ennek folytatására törekszik - közölte, megjegyezve: a dinamikus fejlődést az Európai Bizottság veszélyezteti, hiszen az agráriumnak juttatandó pénzek egy részét, 15-20 százalékát a migránsokra szándékozik fordítani. 
    "Ezt mi nem fogadhatjuk el, küzdeni, harcolni kell ellene" - mondta Csöbör Katalin.