Auguszta napja van. | 2024.03.29

Uniós források: a huszonhetek bizonyos feltételek mellett újabb halasztást adnak Londonnak

2019-04-10 09:59:00

Bizonyos feltételek mellett az Európai Unió készen áll további halasztást biztosítani az Egyesült Királyságnak a kiválás (Brexit) határidejére - közölték kedden brüsszeli diplomáciai források.

    A szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcstalálkozó zárónyilatkozatának tervezete szerint a hosszabbításnak feltétele, hogy a szigetország részt vegyen a május végi európai parlamenti választásokon, amennyiben a londoni parlament addig sem hagyja jóvá a kiválás feltételeit rögzítő szerződést.
    Amennyiben ez nem sikerül, és a választásokon sem vesz részt az Egyesült Királyság, akkor június 1-jén automatikusan megszűnne a brit EU-tagság. Sikeres kölcsönös ratifikáció esetén viszont azonnal megtörténhetne a kilépés, a megszabott, de egyelőre nem tisztázott határidő előtt - ismertették a névtelenséget kérő tisztségviselők a bennmaradó tagállamok képviselőinek kedd esti előkészítő ülésén elfogadott dokumentumot.
    Emellett Londonnak vállalnia kellene, hogy ezen időszakban tartózkodik minden olyan lépéstől, amely ártana az Európai Unió érdekeinek.
    Diplomaták szerint az Európai Tanács elnöke által kedden javasolt, 12 hónapos rugalmas halasztásról nem lesz egyetértés a huszonhetek között, mivel több tagállam, például Franciaország ezt túl hosszúnak tartja.