Auguszta napja van. | 2024.03.29

Nyolc ismeretterjesztő filmet mutatnak be az MTA székházában

2019-04-06 10:42:00

Ebben az évben április 10-től május 30-ig rendezik meg az akadémiai filmklubot, a vetítéssorozat keretében nyolc alkalommal mutatnak be egy-egy ismeretterjesztő filmet a közönségnek az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) székházában - közölte az MTA.

    A sorozat nyitódarabja április 10-én Thernesz Vilmos és Tóth L. Viktor a rádiócsillagászat nemzetközi és hazai nagyjait bemutató Radio Universe című ismeretterjesztő filmjének kifejezetten erre az alkalomra elkészült magyar változata lesz. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendező mellett Frey Sándor rádiócsillagász, Pacsorasz Viktor vágó, Perger Krisztina rádiócsillagász és Tóth L. Viktor csillagász lesznek.
    A filmklub április 15-én Babos Tamás 4 nap - Kádár János árulása című munkájának vetítésével folytatódik.  Az alkotás az 1956. november 1. és 5. közötti történéseket és bennük Kádár János szerepét dolgozta fel. A film utáni beszélgetés vendégei ezúttal a film rendezője mellett Mitrovits Miklós történész és Nóti-Nagy Attila, a film producere lesznek.
    Ezt követően április 24-én Vojtkó Ferenc Jót s jól - Kazinczy Ferenc emlékezete című munkáját láthatják a nézők. A vetítés után Nyiri Péterrel, a Magyar Nyelv Múzeumának igazgatójával, valamint a film rendezőjével beszélgethet a közönség.
    Április 30-án vetítik Szendőfi Balázs Hegyek-völgyek halai című alkotását, amely a Tátra vizeinek gazdag élővilágát és az azt fenyegető globális és helyi jelenségeket mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendége a rendező és és Csányi Béla hidrobiológus lesznek.
     Május 8-án Mosonyi Szabolcs Vad Balaton című munkáját vetítik a Balaton és környezete élővilágáról. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a film rendezője mellett Harangi Szabolcs vulkanológus, valamint Takács Péter halbiológus lesznek.
    Ezután május 15-én láthatja a közönség Zsalakó István Tizenkét pokol című munkáját, amelyben az első világháború isonzói csatáinak kevésbé ismert részleteit eleveníti fel történészek és hagyományőrző csoportok segítségével. A vetítés utáni beszélgetés vendégei Balla Tibor alezredes, Pollmann Ferenc, a HM HIM Hadtörténeti Intézet kutatója, Wonke Rezső, a Katonai Filmstúdió vezetője és a film forgatókönyvíró-rendezője lesznek.
    Május 22-én Mwajas Kriszta és Tóth Zsolt Marcell Akcióban a természet őrzői című filmjét vetítik.  A sorozat a Magyarországon dolgozó természetvédelmi őrök munkáját mutatja be. A vetítés utáni beszélgetés vendégei a rendező mellett Bilek Ferenc gyártásvezető és Magos Gábor, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője lesznek.
    Május 30-án vetítik Katona Zsuzsa közelmúltban készült történelmi dokumentumfilmjét, amely a 20. század elején Csepelen Európa egyik legjelentősebb gyárüzemét megalapító Weiss Manfréd családtörténetének nyomába ered. Az élet ára - A Weiss Manfréd család története című film vetítése után a film rendezője és Bolla Dezső helytörténész lesz a beszélgetés vendége az MTA Dísztermében.
    Az MTA közleménye szerint a programokon ingyenes a részvétel, de előzetes regisztrációhoz kötött, amit a
https://mta.hu/filmklub oldalon tehetnek meg az érdeklődők.