Csongor napja van. | 2024.04.16

Debrecenben rendezik a magyar-spanyol két tanítási nyelvű gimnáziumok országos találkozóját

2019-04-05 10:10:00

Debrecen ad otthont pénteken és szombaton a magyar-spanyol két tanítási nyelvű gimnáziumok tizenhetedik országos találkozójának - közölte az MTI-vel a házigazda debreceni Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója. 

    Aranyi Imre elmondta: a programon a hét magyarországi magyar-spanyol két tanítási nyelvű középiskola tanárai, diákjai vesznek részt. A debreceni intézmény mellett a kecskeméti Bolyai János Gimnázium, a kispesti Károlyi Mihály Magyar-Spanyol Tannyelvű Gimnázium, a miskolci Herman Ottó Gimnázium, a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium, a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium és a veszprémi Vetési Albert Gimnázium 30-30 fős csapattal képviselteti magát. 
    A pénteki megnyitót követően a Kölcsey Központban az iskolák tanulói bemutatnak egy-egy spanyol nyelvű színdarabot. A versenyen megválasztják a legjobb női és férfi szereplőket, díjazzák a legjobb színdarabot, forgatókönyvet és rendezést, továbbá odaítélik a közönségdíjat is. Szombaton spanyol nyelvtudásukat mérik össze a csapatok. A diákok irodalom, társalgás, matematika és vita kategóriákban versenyeznek egymással. A tanulók teljesítményét egyetemi tanárokból álló zsűri értékeli majd - mondta Aranyi Imre, hozzátéve, hogy a találkozón részt vesz Anunciada Fernández de Córdova, Spanyolország magyarországi nagykövete is.     Az igazgató az MTI érdeklődésére közölte: a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban az országban másodikként 2000-ben indult el a magyar-spanyol két tanítási nyelvű oktatás, amelyben magyar és spanyol anyanyelvű tanárok vesznek részt. A diákok spanyol nyelven tanulják a matematikát, a történelmet, a földrajzot és a spanyol nyelvi civilizációt. Az ötéves képzés első évében a tanulók heti 18 órás nyelvi előkészítőn vesznek részt - ismertette. A tagozatos oktatás elsődleges célja olyan fiatalok képzése, akik anyanyelvi szinten beszélik a spanyol nyelvet, részleteiben ismerik az ország kultúráját, szokásait, így későbbi tanulmányaikat akár spanyol nyelvterületen is tudják folytatni - fűzte hozzá Aranyi Imre.