Gedeon napja van. | 2024.03.28

AM: a magyar baromfi döntő többsége jól tartott

2019-04-04 11:20:00

A magyar baromfi döntő többsége jól tartott, mert a legtöbb gazda nemcsak az előírásoknak megfelelően, hanem a kötelező tartási feltételeknél jobb körülményeket biztosítva tartja az állatokat - közölte az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

    Feldman Zsolt azt mondta, az előírásokon túlmutató állatjóléti kötelezettségvállalás azonban többletköltséget jelent a gazdáknak, ezért a kormány támogatással segíti őket.
    Idén 13 milliárd forint áll rendelkezésre a baromfi állatjóléti támogatási programra, amelyre a baromfitartók április 15-ig nyújthatják be a kérelmeket - ismertette.
    Hozzátette, a támogatást például a jobb minőségű takarmányozásra, a kíméletes állatmozgatásra és szállításra, valamint jobb klimatikus állapotok megteremtésére lehet igénybe venni.
    Kitért arra is, Magyarországon jelenleg több mint kétezer vállalkozó foglalkozik baromfi hizlalással, és évente mintegy 130-150 milliárd forint bevétel keletkezik a baromfihús exportjából.