Tivadar napja van. | 2024.04.20

Szervező: a lányok is jól tudnak teljesíteni a fiúsnak tartott szakmákban

2019-04-03 12:30:00

A lányok is jól tudnak teljesíteni a fiúsnak tartott szakmákban, de a sztereotípiák miatt nem választják a természettudományi, műszaki és informatikai pályákat - közölte a Lányok napját szervező Nők a Tudományban Egyesület elnöke szerdán az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

    Balázsi Katalin azt mondta, hogy 2012 és 2017 között hétről 12 százalékra nőtt a lányok száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, tehát történt némi növekedés, de még mindig kevés a lány a természettudományi, műszaki és informatikai területeken.
    Az április 30-ai Lányok napja célja ezért az, hogy megismertesse a lányokkal és népszerűsítse körükben ezeket a szakmákat - fűzte hozzá.
    Elmondta, hogy a nyolc éve megszervezett eseményen eddig mintegy tízezer felső tagozatos általános iskolás és középiskolás lány vett részt. A lányok idén országszerte 1300 helyen - egyetemeken, cégeknél, kutatóintézeteknél - vehetnek részt ingyenes programokban; a jelentkezés hétfőn indult a kezdeményezés weboldalán.