Gedeon napja van. | 2024.03.28

Gyógyszerészkamara: nemzetgazdasági átlag alatt az átlagbér a gyógyszertári vállalkozásokban

2019-04-02 19:24:00

Ugyan a gyógyszertárak helyzetét az elmúlt években sok tekintetben sikerült stabilizálni, néhány területen korrekcióra lenne szükség - derült ki a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) keddi háttérbeszélgetésén.

    Az elmúlt hét-nyolc évben sikerült a patikák veszteségeit, eladósodottságát felszámolni, rendeződtek a tőkeviszonyok, javítottak a készletgazdálkodáson, azonban az átlagbér emelése és a kisforgalmú patikák működtetési feltételeinek biztosítása megoldásra vár - mondta Hankó Zoltán, a köztestület elnöke.
    Sohajda Attila alelnök a kamara által a közforgalmú patikák gazdasági helyzetéről készült elemzés adatait ismertetve elmondta: 2017-ben a 2318 közforgalmú gyógyszertárat 1756 vállalkozás működtette (Bt., Kft., Rt., vagy egyéni vállalkozás), a patikák nettó árbevétele 2017-ben 620 milliárd forint, míg az összes adózott eredmény 25,6 milliárd forint volt.
    A szállítói tartozás alakulásáról elmondta, hogy míg 2010-ben ez a tétel meghaladta a 60 milliárd forintot, 2017-re 40 milliárd forintra csökkent e tartozás mértéke, míg a gyógyszertári készletek értéke ezzel párhuzamosan folyamatosan nőtt; a 2010-es 36,4 milliárdról 2017-ben 42,1 milliárd forintra.
    Az alelnök jelezte, hogy a vizsgált évben a gyógyszertárakat működtető vállalkozásokban 12 300 embert foglalkoztattak, és a személyi jellegű ráfordítások értéke 48,8 milliárd forintot tett ki. Az egy főre eső havi átlagbér 252 ezer forint volt, ami alatta van a nemzetgazdasági átlagnak.
    Sohajda Attila megjegyezte, hogy a patikai ágazat nehezen tud lépést tartani az elmúlt három év minimálbér- és garantált bérminimum-emeléseivel. Ez különösen igaz a kis- és közepes forgalmú gyógyszertárakra.
    A kamara meglátása szerint ahhoz, hogy a patikák a szükséges béremeléseket ki tudják gazdálkodni, újabb költségvetési források szükségesek - jelezte az alelnök.
    Hankó Zoltán hozzátette: a patikai árrésrendszer is korrekcióra szorul, az ezzel kapcsolatos kamarai javaslat már az egészségügyi államtitkárság asztalán van. Szintén eljuttatták azokat az elképzeléseket, amelyek a köztestület szerint a bérhelyzet javítását szolgálnák. 
    A kamara szerint a bérhelyzet, az államtól kapott egyéb juttatások és az árrésrendszer korrekciója 10-15 milliárd forint költségvetési forrást igényelne.