Auguszta napja van. | 2024.03.29

Spar: egyre környezettudatosabbak a vásárlók

2019-04-02 15:15:00

Évről évre környezettudatosabbak a fogyasztók, tavaly a Spar vásárlóinak 40 százaléka már a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben - közölte az üzletlánc az MTI-vel kedden.

    Emlékeztetnek, hogy a társaság néhány éve belső fejlesztési programot indított, a felhasznált műanyagcsomagolások és eladott műanyagból készült termékek mennyiségének csökkentésére. Számos környezetkímélő megoldást alkalmaznak: ilyen a papír szalagfüles táska, a papír hőszigetelős táska, az úgynevezett non-woven többször használatos környezetbarát táska, a PP-típusú, többször használatos bevásárlótáska. Az idén a műanyag hőszigetelős táskákat újrahasznosított PET palackokból készült R-PET mélyhűtőtáskákkal váltják ki, az üzletlánc műanyag szalagfüles bevásárlótáskái pedig biológiailag lebomló anyagokból készülnek.
    A cég üzleteiben már ötödik éve működik az üveghulladék-gyűjtés, és egyre nő a vásárlók által leadott mennyiség: tavaly 640 tonna üveghulladékot adtak le a Spar szelektív szigetein. 
    A közleményben kitérnek arra, hogy a cég egyre jobb eredményeket ér el az újrapapír alkalmazása terén. Az anyagában újrahasznosított karton- és papírhulladék éves mennyisége 2014 és 2018 között közel 25 százalékkal, 12 ezerről közel 15 ezer tonnára nőtt.    Az áruházlánc tavaly a papírhulladék kibocsátási mennyisége 335 százalékát, műanyagfólia kibocsátásának 95 százalékát gyűjtötte vissza és gondoskodott az anyagában történő újrahasznosításáról. 
    A Spar csoporthoz összesen 555 üzlet tartozott tavaly év végén, 36-tal több, mint egy évvel korábban, ezen belül a franchise hálózatnak 174 tagja volt. A vállalat mintegy 13 ezer dolgozót foglalkoztat,
    A Spar Magyarország árbevétele 2018-ban 10 százalékkal nőtt, meghaladta a 617 milliárd forintot.