Auguszta napja van. | 2024.03.29

Macron és Sarkozy együtt emlékezett meg a náci rezsim ellenállóiról

2019-03-31 19:05:00

Emmanuel Macron jelenlegi és Nicolas Sarkozy volt francia államfő együtt emlékezett meg vasárnap azokról az ellenállókról, akik 75 évvel ezelőtt a második világháborúban a francia Alpokban felvették a harcot a náci Németország katonáival és a velük kollaboráló franciaországi Vichy-kormány milicistáival.

    Az 1450 méteren fekvő gliere-i fennsík a francia ellenállás egyik legjelentősebb jelképe: 1944. január és március között 465 ellenálló itt várta a szövetséges erők ejtőernyőseit. A német hadsereg és a francia milicisták heves támadásai után március 26-án az ellenállók a fennsík átadására kaptak parancsot, de mintegy 150-en nem tudtak elmenekülni a túlerő gyűrűjéből: 124-et kivégeztek a milicisták, kilencen eltűntek, 16 ellenállót pedig deportáltak a németek.
    "Hetvenöt évvel később a francia nép nem felejtette el, hogy feláldozták magukat, hogy bátorságból leckét adtak" - mondta Emmanuel Macron a mintegy 2 ezer megemlékező előtt tartott ünnepi beszédében. A köztársasági elnök szerint a gliere-i ellenállók "a tisztességet, a szabadságot és a civilizációt is védték, amikor egy hegyet, a földjüket" akarták megvédeni. 
    Nicolas Sarkozy, aki államfői mandátuma (2007-2012) idején rendszeresen ellátogatott az emlékhelyre, de a hivatalos megemlékezéseken korábban nem vett részt, ezúttal Emmanuel Macron oldalán érkezett. 
    Nathalie Loiseau uniós ügyekért felelős volt miniszter, a kormányzó Köztársaság lendületben európai parlamenti listavezetője a BFM hírtelevízióban elmondta: "a volt és a jelenlegi államfő az egység jelét kívánja mutatni egy hely, egy jelkép körül, amelyet Nicolas Sarkozy tett jelentőssé mandátuma idején". Hozzátette: "a franciák ebben a nemzeti egységet látják, erre vágynak" - tette hozzá.
    A megemlékezésen jelen volt Laurent Wauquiez, az Auvergne-Rhone-Alpes régió elnöke, a Nicolas Sarkozy által korábban vezetett jobbközép Köztársaságiak jelenlegi elnöke is, de ő nem mutatkozott a volt és a jelenlegi államfő társaságában. 
    "Ez egy köztársasági helyszín, mindannyiunk büszkesége. A gliere-i fennsík olyan történet, amely szép leckével szolgál" - mondta Laurent Wauquiez a francia sajtónak. 
    Miközben Francois Hollande előző szocialista államfő - akinek Emmanuel Macron tanácsadója, majd gazdasági minisztere volt - nem kapott meghívást a megemlékezésre, mert rendszeresen nyíltan bírálja utódát, Nicolas Sarkozyről köztudott, hogy rendszeresen találkozik a jelenlegi elnökkel és tanácsokkal látja el.