Emma napja van. | 2024.04.19

Nyugalomban zajlik a választás, Timosenko és Zelenszkij már szavazott

2019-03-31 15:23:00

A helyszíni jelentések szerint nyugalomban zajlik a választás Ukrajnában az elnökválasztás első fordulójában, a befutásra esélyes jelöltek közül Volodimir Zelenszkij humorista és Julija Timosenko, a Haza (Batykivscsina) párt jelöltje már le is adta a voksát.

     "Új élet kezdődik, korrupció és kenőpénz nélkül. Egy új országban, a változások országában. Mi ebben bízunk" - mondta az Ukajinszka Pravda hírportál szerint újságíróknak Zelenszkij. A jelöltek népszerűségi listáját heteken át magabiztosan vezető showman arra a kérdésre, hogy szerinte bejut-e a választás második fordulójába azt válaszolta, hogy nem tudja, erről az országnak kell döntenie. 
    A TSZN hírtelevízió tudósítása szerint Timosenko szavazata leadása után szűkszavúan csak annyit mondott, hogy bízik a sikeres és gazdag Ukrajnában, majd mindenkinek jó hangulatot kívánt. Férje hozzátette, hogy Szlovákiában az ország történelmében első alkalommal nyerte meg nő az elnökválasztást Zuzana Caputová személyében.  
    Az UNIAN ukrán hírügynökség jelentés alapján az egyik kijevi szavazókörben dolgozik megfigyelőként a tavaly augusztusban elhunyt John McCain amerikai szenátor özvegye, Cindy McCain. A néhai szenátort "Ukrajna nagy barátjaként" emlegették, a 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetéseken is ott volt és buzdító beszédet mondott a demonstrálók előtt.    
    A rendőrség közlése szerint 39 ezer rendőrt vezényeltek ki a szavazókörökhöz a rend biztosítására. Csernyihiv megyében egy férfi Molotov-koktélt dobott az egyik szavazókörben a fülkébe. A tüzet eloltották, senki sem sérült meg, a férfit őrizetbe vették. A szavazás menetében az incidens nem okozott komolyabb fennakadást.      
    Közben az OPORA és a CSESZNO választásokkal foglalkozó ukrán civil szervezetek máris jeleztek néhány szabálysértést. Két szavazókörben Voliny, illetve Rivne megyében nem engedték be az OPORA megfigyelőit a nyitás előtti reggeli választási bizottsági ülésre. Volt néhány szavazókör, amelyik késve nyitott ki, volt, ahol túl korán nyitották ki a szavazólapokat tartalmazó széfet, illetve olyan szavazókör is, amelyik nem kapott elég szavazólapot. Zsitomir megyében egy szavazókörben személyigazolvány nélkül szavaztak. Néhány helyen rejtett agitációt is feljegyeztek.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó