Gedeon napja van. | 2024.03.28

Hörcsik Richárd: erősíteni kell a vallási és a határokon átnyúló turizmust

2019-03-29 17:12:00

Tovább kell erősíteni a vallási és a határokon átnyúló turizmust, a tagországok egyes úti céljai fejlesztéseinek összehangolásával - mondta Hörcsik Richárd, a Közép-európai Kezdeményezés (KEK) parlamenti dimenziója magyar delegációjának vezetője a szervezet kulturális bizottsága pénteki parlamenti tanácskozását követően az MTI-nek.

    Közölte, hogy a kulturális bizottság ülésén a 17 tagállam parlamentjeiből delegált képviselők tárgyaltak a kulturális együttműködés új perspektíváiról, a határokon átnyúló turizmus fejlesztési programjairól, és az új kulturális turisztikai területről, a zarándokutakról a KEK országaiban. A határon átnyúló és a vallási turizmus a közép-európai régióban egyre inkább fejlődik, amit a tagállami képviselők szándékai szerint tovább kell erősíteni - hangsúlyozta. Kitért arra, a tanácskozáson a turisztikai ügynökség képviselői beszámoltak a magyar turizmus 2018-as rekordévéről. A nemzetközi résztvevők megismerhették Magyarország példájából, hogy a turizmus jó befektetés. Az északkelet-magyarországi régió is azt bizonyítja Európa számára, hogy a turizmus a magyar gazdaság húzóágazata, amit tovább kell fejleszteni - emelte ki. Az elmúlt években a régióban - Tokaj-hegyalja, Abaúj és Zemplén térségében - több mint 50 milliárd forint értékben valósultak meg komplex, összehangolt fejlesztések, ezek között a sárospataki termálfürdőt vagy a füzéri vár felújítását emelte ki. Ezekkel megduplázódott a látogatók száma - mutatott rá.
    Az idegenforgalom összeköti a régió országait, a tanácskozáson elfogadott közös nyilatkozat szerint ennek erősítése hozzájárul az országok GDP-jének növekedéséhez - fejtette ki, hozzátéve: a turizmusnak az egész gazdaságra nézve jelentős hatása van, stratégiai ágazat, a versenyképességet és a foglalkoztatást egyaránt elősegíti. Ezt is megforgalmazták a közös nyilatkozatban.
    Kitért arra is, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb úti cél a régióban, ami szintén hozzájárult az ágazat rekord eredményeihez, a kormányzati intézkedésekkel kiegészülve.
    Hörcsik Richárd elmondta: az ülésen ajánlásokat fogalmaztak meg a magyar tapasztalatokról, amelyeket a képviselők a tagállamuk kormánya felé továbbítanak. Hozzátette: 2018-2019-ben Magyarország tölti be a KEK parlamenti dimenziója kulturális bizottság elnöki tisztségét. A szervezet idén ünnepeli fennállásának 30 évfordulóját - mondta.