Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tarlós: Karácsony Gergely polgármesteri alkalmassága is megkérdőjelezhető

2019-03-29 10:44:00

Tarlós István főpolgármester szerint Karácsony Gergelynek, az MSZP-Párbeszéd közös főpolgármester-jelöltjének a zuglói parkolási ügyben folytatott viselkedése még a kerületi vezetői alkalmasságát is megkérdőjelezi.

Tarlós István az Echo Tv Jó reggelt! című műsorában pénteken azt mondta: Karácsony Gergely "panaszkodik, duzzog, könnyezik". Az ahogy a parkolási kérdést kezeli és jogi útra próbál terelni politikai vitákat, azt a "benyomást kelti az emberben", hogy "megkérdőjelezi, nemhogy a főpolgármesteri, de a kerületi polgármesteri alkalmasságát is" - fogalmazott.
    Gyerekes dolognak nevezte és szerinte a "félelem és a zavartság" vezetett oda, hogy a XIV. kerületi polgármester jogi lépéseket fontolgat, mert - miként azt Karácsony Gergely korábban az ATV-nek nyilatkozta - a zuglói parkolás ügyében "mindenféle félinformációkkal traktálja a nyilvánosságot" a főpolgármester.
    Tarlós István azt mondta, Karácsony Gergely vet fel olyan témákat, amelyeket rutinos politikus nem húzna elő. "Egy rossz szériában van, de lehet, hogy neki ez az állandó formája, és csak a külső megjelenésre apellál a választások tekintetében" - folytatta a főpolgármester.
    Kifejtette, Zuglóban szó van egy "erősen vitatható" parkolási szerződésről, és most ezt akarják összekeverni azzal a vitával, hogy ki legyen Budapesten a parkolás gazdája, a kerületek vagy egységesen a főváros.
    A Zuglói Polgármesteri Hivatal által küldött dokumentumokban szerepelt az, hogy a fizetős parkolásból a kerületnek 2018-ban 793 millió forint vesztesége keletkezett. Éppen Karácsony Gergely előterjesztésére fogadták el azt a 2019-es kerületi költségvetést, amelyben további 300 millió forint veszteséget terveznek a területen - mondta el Tarlós István. Hozzátette: Karácsony Gergely az ügyben a szocialistákat, "a saját támogató pártját mutyizással vádolta meg".
    A főpolgármester kifejtette, a parkolási szerződéseket a kerületek saját jogon, önálló jogi személyként kötik meg, ezért nem érthetők Karácsony Gergely szavai arról, hogy miért volt kénytelen aláírni a szerződést. A törvény ugyanis jogot ad a polgármesternek ahhoz, hogy felfüggessze a döntést, megvétózhassa, netán ellene szavazzon - emelte ki -, és "ne lehajtott fejjel tartózkodjon, majd szó nélkül aláírja a szerződést".
    Tarlós István megjegyezte azt is, hogy Karácsony Gergely kezdeményezett fizető parkolást Zuglóban.
    A főpolgármester arra reagálva, hogy Karácsony Gergely vitára hívta, úgy fogalmazott: "ő lepődne meg a legjobban, ha én felvenném a kesztyűt (...), nyilván biztosan tudja, hogy én ilyen butaságot nem csinálok". Karácsony Gergely saját, a tévében elmondott mondatait akarja tagadni most, pedig több tízezer ember hallotta ezeket. Arról miért vitatkozzon vele, hogy mondott-e ilyet vagy sem - jegyezte meg.
    Tarlós István a műsorban beszélt arról is, hogy szombaton átadják a 3-as metró felújított északi szakaszát. Minden próba, minden hatósági vizsgálat pozitív volt, beindul a zavartalan utasforgalom - mondta. "Egy roncsderbibe illő, lepusztult infrastruktúrájú, nagyon fontos vonalas létesítményt felújítottunk" - mondta Tarlós István, hozzátéve, hogy a szerelvényeket már korábban felújították.
    A metróvonal déli szakaszának felújítása április 6-án kezdődik - jelezte.