Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kaija Saariaho zeneszerző lesz az Eötvös Alapítvány vendége 

2019-03-26 09:12:00

Kaija Saariaho finn zeneszerzővel április 8-án közönségtalálkozón ismerkedhetnek meg az érdeklődők, április 13-án pedig Trans című hárfára írt nagyzenekari darabja is elhangzik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány nemzetközi mesterkurzusának zárókoncertjén a Budapest Music Centerben (BMC).

    Saariaho első alkalommal jár Magyarországon, ahol Eötvös Péter meghívására nemzetközi mesterkurzuson tanít fiatal karmestereket, zeneszerzőket, valamint közreműködik Trans című művének betanításában. A fiatal karmesterek a zeneszerzővel együtt dolgozva készülhetnek a kurzust záró koncertre. A Trans középpontjában a hárfa áll, a zeneszerző a hangszer különleges képességeivel kísérletezik, háttérben a nagyzenekarral és a kiemelt ütős szekcióval. 
    A koncerten közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar és Bábel Klára hárfaművész. A műsorban elhangzik egy klasszikus Sibelius-szimfónia, valamint az Eötvös Péter Alapítvány mentorált zeneszerzőinek friss kompozíciói, amelyeket a Saariaho-mű ütőhangszereire írnak. 
    Az érdeklődők a koncertet live streamen is követhetik a BMC-ből az Eötvös Péter Alapítvány Youtube-csatornáján.  
    A közönségtalálkozó házigazdája Fazekas Gergely zenetörténész lesz, az esten közreműködik Camilla Hoitenga - Saariaho állandó fuvolistája - pikolón, Rohmann Ditta csellóművész és Szűcs Péter klarinétművész. A beszélgetés angol nyelven zajlik. A program ingyenes, de regisztrálni szükséges.
    Kaija Saariaho az egyik legjátszottabb kortárs szerző és az első női operaszerző, akinek Távoli szerelem című darabját a New Yorki-i Metropolitan Opera műsorra tűzte 2016-ban.