Gedeon napja van. | 2024.03.28

Matteo Salvini abszurdnak nevezte Orbán Viktor néppárti felfüggesztését

2019-03-21 08:55:00

Abszurdnak nevezte "Orbán Viktor felfüggesztését" az Európai Néppártból (EPP) szerda este Matteo Salvini, a Liga olasz kormánypárt vezetője.

    Salvini azt mondta, abszurdnak találja az eljárást, mert a magyar miniszterelnök "népe jogait, jólétét, munkáját és biztonságát védi".
    Az olasz miniszterelnök-helyettes, egyben belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítette Orbán Viktornak az iránta és a magyar nép iránt érzett elismerését és barátságát.
    A másik olasz kormányerő, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) nevében nyilatkozó Laura Ferrara európai parlamenti képviselő ezzel szemben nevetségesnek nevezte a Néppárt kompromisszumos megoldását.
    "Az EPP ismételten bizonyította álszentségét, amikor egy olyan párttal állapodott meg, amelynek nézetei védhetetlenek" - mondta. Az M5S politikusa hozzátette, hogy Orbán Viktort nem tartja Olaszország barátjának, mivel a Fidesznek az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban képviselt álláspontja ellentétes Olaszország és az olaszok érdekeivel.
    Olasz sajtóbeszámolók szerint brüsszeli sajtótájékoztatóján Orbán Viktor mély tiszteletét fejezte ki Salvini iránt, akit a római kormány kulcsemberének nevezett. A magyar kormányfő kijelentette, Magyarország példát mutatott arról, hogy a migrációt meg lehet állítani szárazföldön. Matteo Salvini és az új olasz kormány pedig azt bizonyította, hogy a migrációt a tengeren is meg lehet állítani - idézte Orbán Viktor szavait az olasz sajtó.