Auguszta napja van. | 2024.03.29

Újabb Balanchine-koreográfiát mutat be a Magyar Nemzeti Balett

2019-03-20 09:15:00

Újabb Balanchine-koreográfiát is bemutat a Magyar Nemzeti Balett pénteken az OMG (Oh My God!) című balettesten a budapesti Erkel Színházban.

    Az esten a Sylvia Pas de Deux című darabot a másik Balanchine-koreográfia, a Csajkovszkij zenéjére komponált Téma és variációk, majd Harald Lander Etűdök című koreográfiája követi. Az Opera Zenekart Kollár Imre vezényli - közölte a dalszínház hétfőn az MTI-vel.
    A három produkció a 20. század derekán, 1947 és 1950 között született. George Balanchine 1950-ben bemutatott, 13 perces Sylvia Pas de Deux-je Léo Delibes Sylvia című egész estés balettjének zenei részleteire készült, és a klasszikus balett által gyakran alkalmazott pas de deux, azaz kettős felvonultatására vállalkozik. A Téma és variációk a klasszikus balett elemeit különböző változatokban bemutató, úgynevezett szimfonikus balett. A műfaj nehézségeiről és a vele járó küzdelem szépségeiről szól Harald Lander Etűdök című darabja, amely Carl Czerny kompozíciókra készült Knudage Riisager zenekari hangszerelésében.
    Az OMG estet a közönség összesen hat alkalommal láthatja az évadban az Erkel Színház műsorán.