Gedeon napja van. | 2024.03.28

„Hazádnak rendületlenül légy híve…”

2019-03-16 13:40:00

2019. március 14-én ünnepséggel és versennyel emlékeztek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire Sajókeresztúron.
Kollárné Móricz Edina az Eötvös József Általános Iskola Intézményvezetője és Kollárné Bodnár Réka a Művelődési Ház Vezetője köszöntötte a jelenlévőket.
A rendezvényt Kollár Miklós Sajókeresztúr polgármestere nyitotta meg ünnepi beszédével.
Az Eötvös József Általános Iskola tartalmas és színvonalas emlékműsorában fellépett Vikidál Gyula érdemesművész, aki a gyerekekkel együtt énekelte a Nemzeti dalt.
A „Hazádnak rendületlenül légy híve…” hazafias versenyen 7 település 8 iskolája (Alsózsolca, Arnót, Felsőzsolca, Miskolc, Sajókeresztúr, Sajóvámos, Szirmabesenyő) közel 200 versenyzője 4 kategóriában mutatta be produkcióját.
A meghívott prominens zsűri tagjai: Bánné dr. Gál Boglárka a B.A.Z. Megyei Közgyűlés alelnöke, Kiss Zoltán a Herman Ottó Gimnázium tanára, Samu Ágnes ének tanár, Orbán Zita ének-népzene tanár, Szabó Emília a School - túra utazási iroda képviseletében.
A díjakat a verseny fővédnöke Csöbör Katalin országgyűlési képviselőasszony és Bánné dr. Gál Boglárka a B.A.Z. Megyei Közgyűlés alelnöke adták át.
A nyertesek a School-túra utazási iroda felajánlásának köszönhetően 1 napos élménykirándulást nyertek Sárospatakra, a Rákóczi Emlékév apropóján, melyet Szabó Éva tulajdonos adott át.
A rendezvény díszvendége a Kárpátaljai testvértelepülés Tiszakeresztúr diákjai voltak. Hazafias megemlékezésükkel a magyarságról, a nagy Magyarországról leszakított országrész hangjával szóltak.
Kollár Miklós polgármester ünnepélyes keretek között adta át a jövő évi hazafias verseny rendezési jogát jelképező vándorserleget Sajóvámos településnek, melyet Váradi Lajos polgármester vett át.
Az eredményhirdetést követően a kishuszárok vezetésével fáklyás felvonulás vette kezdetét.
A Kossuth téren Csöbör Katalin országos képviselő mondott ünnepi beszédet.
Az emlékezés koszorúit a közintézmények és az egyházak képviselői helyezték el.