Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az EP támogatja az uniós költségvetés migrációt kezelő alapjára tett európai bizottsági javaslatot

2019-03-13 19:30:00

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén  elfogadta a 2021-2027 közötti évekre vonatkozó menekültügyi és mgrációs alapra vonatkozó álláspontját, ennek keretében további pénzügyi támogatást nyújtana a menekültügyi és migrációs, valamint az integrációra irányuló uniós és tagállami intézkedések végrehajtásához.

    A dokumentum szerint az Európába irányuló migráció magas szintje 2015-ben az Európai Unió menekültügyi rendszerének súlyos hiányosságaira mutatott rá. A leginkább érintett országok a mai napig nehézségekkel küzdenek, mivel a szolidaritás és a felelősség megosztásának elvét a gyakorlatban nem alkalmazzák a tagállamok.
    Az uniós parlament üdvözölte a források növelésére tett uniós bizottsági előterjesztést, amely a következő többéves pénzügyi időszakban 10,4 milliárd eurós költségvetést javasolt az Európát érő menekültügyi, migrációs és integrációs kihívások kezelésére.
    Mint közölték, az alapon keresztül a tagállamoknak eleget kell tenniük a közös európai menekültügyi rendszer valamennyi aspektusának megerősítésére és kialakítására, az unión kívüli országok állampolgárainak integrációjának előmozdítására, a hatékony és fenntartható visszatérések biztosítására, valamint a szolidaritás és méltányos felelősségmegosztás elveinek gyakorlatba ültetésére irányuló kötelezettségeiknek.
    A szöveg szerint az áttelepítési és áthelyezési mechanizmus két olyan rendszer, amely valós szolidaritást vállal mind a leginkább érintett tagállamokkal, mind pedig a védelemre szorulókkal. Ezek a mechanizmusok akkor működnek a legjobban, ha minden tagállam részt vesz bennük, és kizárólag akkor, ha a tagállamok eleget tesznek vállalt kötelezettségeiknek.
    Egyebek mellett azt is kijelentették, az alapnak elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy reagálni tudjon a tagállamok különböző igényeire, amelyek az Európai Unión belül igen eltérőek. Az erőforrásokat azonban méltányosan kell elosztani.
    Gál Kinga fideszes EP-képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében kifejtette, az EP bevándorláspárti többsége nem a migráció leállítására, hanem a migránsok behozatalára kívánja szánni a háromszorosára növelt uniós alap nagy részét. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi javaslat szerint az a tagállam, amelyik nem kíván migránsokat betelepíteni saját területére, elesik a neki járó EU-s források jelentős részétől.
    "Annak ellenére, hogy az Európai Bizottság azt állítja, hogy nem lesznek betelepítési kvóták, a javaslat jelentős összeget különít el erre a célra" - közölte.
    Az uniós pénzek felhasználására tett uniós bizottsági javaslat azt támasztja alá, hogy az intézmény valódi szándéka minden tagadás ellenére a bevándorlás elősegítése, pénzzel ösztönözve a migránsbetelepítést - emelte ki a képviselő.