Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az EP a vízuminformációs rendszer reformját javasolja

2019-03-13 15:15:00

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén az európai vízuminformációs rendszer reformját javasolta szerdán, amely az indoklás szerint a közelmúltban jelentkező biztonsági és migrációs feladatok miatt vált szükségessé.

    Az Európai Parlament 522 szavazattal, 122 ellenszavazat és 31 tartózkodás mellett elfogadott javaslata szerint kötelező biztonsági ellenőrzésre van szükség az unió összes adatbázisában a többféle személyazonosságot használó belépésre jelentkezők, a biztonsági kockázatot jelentő emberek, valamint az olyan egyének kiszűrésére, akikkel kapcsolatban felvetődik az illegális bevándorlás gyanúja.
    A biztonsági rések bezárása céljából a hosszú távú tartózkodásra feljogosító vízumokat, köztük az úgynevezett aranyvízumokat és a tartózkodási engedélyeket is fel kell venni az adatbázisba.
    Véleményük szerint 12-ről 6 évre kell csökkenteni az ujjlenyomatvétel és a portréfénykép-készítés alsó korhatárát az elveszett gyerekek beazonosítása és a családi kapcsolatok feltérképezése céljából. Az ujjlenyomatokat azonban 70 év felett nem kellene levenni. A dokumentum szerint jobb hozzáférést kell biztosítani a vízuminformációs rendszer adatbázisához az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete (Europol) és a rendvédelmi szervek számára a bűncselekmények áldozatainak beazonosítása, valamint a súlyos bűncselekményeket vagy terrorizmust érintő felderítőmunka céljából.
    Az uniós parlament és a tagállamok szakminisztereiből álló tanács tárgyalóinak a jogszabály végső formájáról még ezután kell megállapodásra jutniuk.
    Az EP tájékoztatása szerint a vízuminformációs rendszer 2011 óta segíti a határvédelmi, vízumügyi, menedékügyi és migrációs hatóságokat a schengeni övezetbe tartó, nem uniós, vízumköteles egyének ellenőrzésében. A tagállamok évente mintegy 18 millió rövid távú vízumkérvényt dolgoznak fel. 2018 augusztusáig a rendszeren több mint 60 millió vízumkérelem és 40 millió ujjlenyomat futott át.