Auguszta napja van. | 2024.03.29

CDU-elnök: az EU-nak csak a nagy jelentőségű ügyekkel szabad foglalkoznia

2019-03-07 09:23:00

Az Európai Unió nem fecsérelheti el az erejét apróságok szabályozására, csak az olyan nagy jelentőségű ügyekkel szabad foglalkoznia, mint a külső határ védelme - hangoztatta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke a párt hagyományos hamvazószerdai nagygyűlésén.

    Annegret Kramp-Karrenbauer a mecklenburg-elő-pomerániai Demminben tartott gyűlésen kiemelte, hogy az idei európai parlamenti (EP-) választás más lesz, mint az eddigiek, mert nagyobb a tét. A választás arról az alapvető kérdésről szól, hogy lesz-e meghatározó befolyása a világban az EU-nak és mindannak, amit az EU-ban értéknek tartanak.
    Mint mondta, "a mi hazánk, a mi Európánk" az emberi jogokat, a békét, a szabadságot, az egyenjogúságot, a jólétet és a biztonságot jelenti, és ezekről az értékekről szól az EP-választás.
    Hangsúlyozta, hogy az EU-nak csak a nagy kérdésekkel szabad foglalkoznia, "és a nagy kérdés a külső határ védelme, ez a feladat, ezt kell teljesíteni".
    Egyebek mellett arra is szükség van, hogy az EU közössége tovább építse közös védelem-, és biztonságpolitikáját. Az atomrakéták leszereléséről kötött amerikai-orosz szerződés (INF) körüli vita éppen azt mutatja, hogy Európa a nagyhatalmak "játékszere" lehet, "ezt pedig nem akarjuk" - jelentette ki Annegret Kramp-Karrenbauer. 
    Beszédében többnyire belpolitikai ügyeket érintett, és élesen bírálta pártja politikai vetélytársait. A legélesebb bírálatot a CDU-tól és a bajor testvárpárttól, a Keresztényszociális Uniótól (CSU) jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű ellenzéki pártról fogalmazta meg. Mint mondta, csak annak érdemes az AfD-re szavazni az EP-választáson, "aki gyűlöletet akar, aki kirekesztést akar, aki nacionalizmust akar és azt akarja, hogy Németország kihulljon az EU-ból".
    A CSU elnöke, Markus Söder bajor miniszterelnök is az AfD-t bírálta a legélesebben pártja passaui gyűlésén. Kifejtette, hogy a CDU és a CSU rendezte sorait, lezárta a vitákat és a CDU átvette a CSU menekültügyi politikáját, amely a külső határ védelmére, a biztonságra, valamint az emberségesség és a szigorúság egyensúlyára épül. 
    A viták miatt elpártolt választóknak így már nincs okuk arra, hogy ne a CDU-ra vagy a CSU-ra, hanem a konzervatívnak tartott, de valójában szélsőséges AfD-re szavazzanak . "Térjetek vissza, hagyjátok magukra a nácikat AfD-ben, megérett az idő az irányváltásra" - hangoztatta Markus Söder.
    Az úgynevezett politikai hamvazószerda a német belpolitika különleges dátuma: a farsangi időszak utolsó napját a pártok egymás éles hangú, olykor ironikus támadásával töltik egy-egy kibérelt csarnokban vagy hatalmas sörsátorban. A hagyományt egy éppen száz éve, 1919-ben tartott bajorországi politikai gyűlés alapozta meg.