Auguszta napja van. | 2024.03.29

Orbán Viktor javaslata átláthatóbb helyzetet teremtene

2019-03-06 14:30:00

Az Alapjogokért Központ vezető kutatója szerint Orbán Viktor miniszterelnök javaslata a migrációs ügyek európai kezelésének módosításáról átláthatóbb helyzetet teremtene a mainál.

A kormányfő szerint a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereire kell bízni, akik egy erős testületet létrehozva döntenének a fő kérdésekben - közölte Pócza István az m1 aktuális csatorna szerdai adásában.

Elmondta, a javaslat nagyon fontos és előremutató elképzelés, amelyet helyeselt Armin Schuster, a német Kereszténydemokrata Unió belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa is a Die Welt-ben megjelent interjúban. 

A lap az olvasók véleményét is megkérdezte, akiknek 80 százaléka egyetért Orbán Viktor javaslatával - jegyezte meg. 

Hangsúlyozta: jelenleg nagyon sok intézmény vesz részt a migrációs politika alakításában és nem feltétlenül átlátható, kinek mi az érdeke.

A vezető kutató kitért az Emmanuel Macron francia elnök által nemrég benyújtott javaslatcsomagra is, amelyben vitát szorgalmaz az Európai Unió működéséről. 

Érdemes lenne ezt a vitát elkezdeni, és azokon a területeken, amelyeken az Európai Unió nem teljesített jól, célszerű lenne nagyobb hatáskört adni a tagállamoknak - mondta Pócza István.