Auguszta napja van. | 2024.03.29

Emmi: egyre inkább trendi családban élni

2019-03-02 16:24:00

A kormány családvédelmi intézkedéseinek és a családsegítő szervezetek munkájának köszönhetően egyre inkább trendi családban élni és erről beszélni - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára szombaton Budapesten.

    Sölch Gellért a Családháló országos szervezetének rendezvényén elmondott köszöntőjében kifejtette, Európában és a világon is példátlan az a családvédelmi intézkedési terv, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be az előző hónapban.
    Az intézkedés célja világos, egész Európában könnyen érthető: Magyarország a bevándorlás helyett a családokat támogatja - jelentette ki a kormány képviselője.
    Hangsúlyozta, sok fiatalnak hozhat kedvet a gyermekvállaláshoz a fiatal házasok gyermekvállalási támogatásaként igényelhető 10 millió forint, a csok kibővítése, a négy gyermeket felnevelő anyák adókedvezménye, a nagycsaládos autóvásárlási program, a bölcsődei férőhelyek bővítése, a nagyszülői gyed és a második gyermektől kérhető egymillió forintos jelzáloghitel-elengedés.
    Az Emmi helyettes államtitkára a családok szempontjából fájónak nevezte, hogy az ellenzéki oldal fanyalgással, támadásokkal fogadta a családvédelmi intézkedéseket. "Nincsenek messze azok az idők, amikor a családokról való beszédre elhallgatás volt a válasz" - fogalmazott, majd hozzátetette, "közelítünk ahhoz a normális állapothoz, hogy családban élni és erről beszélni, nem csak öröm és szeretet forrása lehet, hanem egyúttal trendi is".
    Sölch Gellért példaként említette, hogy a családszervezetek állhatatos munkájának eredményeként ma már egyre természetesebb, ha egy munkahely családbarát, a Családháló jóvoltából pedig egyre több értékes családtörténet ismerhető meg.
    A kabinet képviselője kitért arra is, a kormány 2010 óta a gyermeket nevelő családokat helyezi intézkedései középpontjába, előtte azonban elképzelhetetlennek tűnt, hogy a politika érdemben foglalkozzon a jövő egyik legfontosabb kérdésével, az ország népességének alakulásával.
    A kormány családpolitikája kilenc éve kiszámítható és következetes, segíti és ösztönzi a gyermekvállalást, amihez megfelelő alapot jelentett a  megszabadulás a devizaadósság terheitől és a munkahelyekre építő gazdaságpolitika - mondta. 
    Sölch Gellért beszélt arról is, hogy a kormány munkaadói járulékkedvezményekkel és a gyed extrával segítette azokat a szülőket, akik gyermekvállalás és gyermeknevelés után szeretnének visszatérni a munka világába.
    Emellett a családok boldogulását jelentősen támogatja a családi adókedvezmény is, amelynek köszönhetően a gyermekes családok nettó jövedelme másfélszeresére nőtt és egyre jobb helyzetben vannak a gyermekesek - közölte.
    Kiemelte, 2019-re négy év alatt megduplázódott a kétgyermekesek adókedvezménye, akiknél idén havonta 40 ezer forint marad ennek köszönhetően. 
    A helyettes államtitkár tájékoztatása szerint a családok otthonteremtési kedvezményét (csok) eddig mintegy 100 ezer család vette igénybe új vagy használt ingatlan vásárlásához.