Gedeon napja van. | 2024.03.28

Történész: meghaladja a 100 milliót a kommunizmus áldozatainak száma

2019-02-25 11:03:00

Százmilliónál is többen lehetnek azok, akiket a kommunizmus áldozatának lehet tekinteni - mondta Bognár Zalán, a Károli Gáspár Református Egyetem docense hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

    A történész a kommunizmus áldozatainak emléknapján elmondta, csak a Szovjetunióban mintegy 20 millióan haltak meg a diktatúra miatt, Kambodzsában a Pol Pot-rezsim idején az ország egyharmadát kiirtották, s jelentős volt az áldozatok száma Kínában is.
    Ezen diktatúrák - mivel nem társadalmi konszenzussal kerültek hatalomba - csakis erőszakkal tudták fenntartani befolyásukat, s nagyon sokan kerültek lágerekbe, börtönökbe.
    Az áldozatok valódi számát és a történetüket feltárni nagyon hosszú időt vesz majd igénybe, hiszen az adatok hiányosak, sok dokumentum eltűnt Magyarországon is - mondta.   
    Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozata minden év február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává nyilvánította. Közép- és Kelet-Európában elsőként Magyarország döntött úgy, hogy legyen emléknapja a kommunizmus áldozatainak, akikről először 2001. február 25-én emlékeztek meg az Országgyűlésben és az ország középiskoláiban, azóta minden évben tartanak emlékünnepségeket.