Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brit sajtó: London és Brüsszel is halasztási terveken dolgozik

2019-02-25 10:39:00

Hétfői brit sajtóértesülések szerint a brit kormány és az Európai Unió is a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) halasztását célzó terveken dolgozik, arra az esetre, ha a következő néhány hétben nem sikerül érdemi előrelépést elérni a Brexit feltételrendszeréről folyó vitában.

    A The Daily Telegraph című konzervatív napilap kormányforrásokat idéző beszámolója szerint a Downing Street illetékesei a hétvégén több opciót is felvázoltak annak elkerülésére, hogy a megállapodás nélküli kilépést ellenző kabinettagok tömegesen távozzanak a kormányból. 
    Az elmúlt napokban több miniszter is egyértelművé tette, hogy inkább lemond, de nem hajlandó olyan megoldást támogatni, amely nem zárja ki egyértelműen a megállapodás nélküli Brexitet.
    Három magas rangú kabinettag, David Gauke igazságügyi miniszter, Greg Clark, az üzleti ügyek minisztere és Amber Rudd munka- és nyugdíjügyi miniszter eddig példátlan módon nyíltan szembefordult Theresa May miniszterelnökkel, a Daily Mail című konzervatív tömeglap szombati kiadásában megjelent közös levelükben tudatva azt a véleményüket, hogy a megállapodás nélküli kilépés egyetlen lehetséges alternatívája a március 29-én esedékes kilépés elhalasztása.
    A három kabinettag figyelmeztette Mayt - aki a Brexit halasztását eddigi nyilatkozataiban rendre elvetette -, hogy a parlament meg fogja akadályozni a megállapodás nélküli, szabályozatlan kilépést az EU-ból.
    A The Daily Telegraph hétfőn ismertetett értesülései szerint a miniszterelnöki hivatal által felvázolt intézkedési tervek nem határozzák meg az esetleges halasztás lehetséges hosszát, a kormány egyes tagjai szerint azonban a brit EU-tagság meghosszabbítása nem haladná meg a két hónapot, mivel a kilépés ennél hosszabb halasztása esetén Nagy-Britanniának részt kellene vennie a májusi európai parlamenti választásokon.
    A The Guardian című baloldali brit napilap hétfőn közölt értesülése szerint ugyanakkor az EU illetékesei 21 havi, vagyis 2021-ig terjedő kilépési halasztás tervein dolgoznak. 
    A lap forrásai szerint az elgondolás az, hogy a megállapodásos Brexit esetére tervezett, szintén 21 havi időtartamra szóló átmeneti időszak helyett - amely alatt a kétoldalú kapcsolatrendszer jelenlegi szabályainak zöme még érvényben maradna - a Brexit ugyanilyen időtartamú elhalasztása lépne életbe, annak érdekében, hogy ebben az időszakban London és az EU kidolgozhassa a jövőbeni kapcsolatok részletes feltételrendszerét. Ugyanerre szolgálna a rendezett kilépés esetére előirányzott, 2020 végéig tervezett átmeneti időszak.
    A The Guardian forrásai szerint ha ez az elgondolás beválik, nem lenne szükség a kilépési feltételekről szóló megállapodás levitatottabb elemére, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldásra (backstop).
    Az EU-val novemberben aláírt kilépési egyezményt a londoni alsóház a múlt hónapban példátlan, 230 fős többséggel elutasította, elsősorban a backstop-mechanizmus miatt. A kormányzó brit Konzervatív Párt frakciójának keményvonalas Brexit-tábora ugyanis nem fogadja el, hogy a backstop-záradék - ha alkalmazása szükségessé válik - jelenlegi formájában az Egyesült Királyságot határidő nélkül vámuniós viszonyrendszerben tarthatná az EU-val.
    Az alsóházban szerdán esedékes az újabb Brexit-vitanap, és a ház napirendjére veheti egyebek mellett azt a módosító indítványt is, amely kötelezné a kormányt a Brexit elhalasztásának kezdeményezésére, ha március 13-áig nem sikerülne elfogadni a Brexit-megállapodást.
    Theresa May az Európai Unió és az Arab Liga kétnapos egyiptomi csúcstalálkozójára tartva, a brit sajtókíséretnek nyilatkozva vasárnap kijelentette: a kormány március 12-éig terjeszti ismét az alsóház elé érdemi szavazásra a kilépési megállapodást.