Emma napja van. | 2024.04.19

Donald Trump megerősítette, hogy maradnak amerikai katonák Észak-Szíriában

2019-02-23 10:38:00

Mintegy 200 amerikai katona marad Észak-Szíriában - erősítette meg Donald Trump amerikai elnök pénteken a Fehér Házban újságíróknak a szóvivője által előző este kiadott közleményben foglaltakat. 

    Hozzátette azonban: "nem fúj visszavonulót", azaz az amerikai katonai kontingenst kivonják Szíriából. 
    Csütörtökön este Sarah Huckabee Sanders közleményben tudatta, hogy mintegy 200 amerikai katona, "egy kicsiny békefenntartó csoport" bizonyos ideig Szíriában marad. A szóvivőnő azonban nem pontosította, hogy ez a "bizonyos ideig" mit jelent. Erre pénteken Donald Trump sem tért ki. 
    A csütörtöki közleményt azt követően adták ki, hogy Donald Trump telefonon egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török államfővel, a nap folyamán pedig Patrick Shanahan, a védelmi minisztérium ügyvezető minisztere tárgyalt Washingtonban Didier Reynders belga védelmi miniszterrel a szíriai helyzetről és arról, hogy az amerikai katonák kivonása után az európai csapatok maradnak-e Szíriában. Shanahan és Joseph Dunford, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke pénteken Washingtonban a török védelmi miniszterrel, Hulusi Akarral tárgyalt erről. 
    Törökországnak kulcsszerepe van Szíriában, kiváltképp egy amerikai csapatkivonás esetén. Az amerikai támogatást élvező Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab ernyőszervezet ugyanis azért szorgalmazza az amerikai katonák maradását, mert attól tart, hogy a kurdokat meg kell majd védeni Törökországtól. Az SDF fő erejét a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű milícia adja, ezt viszont Ankara terrorszervezetnek tekinti, és többször is katonai akciót helyezett kilátásba ellene. 
    Donald Trump bejelentése előtt Shanahan és Dunford is sajtókonferenciát tartott Washingtonban. 
    Shanahan leszögezte, hogy az amerikai katonák küldetése Szíriában "nem változott". A feladat a helyi biztonsági erők képességeinek javítása és Szíria stabilizálása - mondta, hozzátéve, hogy mindezt "stratégiai partnerség keretében" végzik.
    A török védelmi miniszter kiemelte, hogy Ankarának "nincs baja" a Szíriában élő kurd népességgel. "Mi a terrorista szervezetek ellen harcolunk" - húzta alá, utalva az YPG kurd milíciára. 
    Joseph Dunford kijelentette: miután néhány amerikai katona továbbra is Szíriában marad, ezért meggyőződése, hogy az európai szövetségesek továbbra is részt vesznek a terrorizmus ellen harcoló koalíciós erőkben. "A katonai célkitűzésekben nincs változás, csupán az erőforrásokat igazítottuk a megváltozott fenyegetéshez" - mondta.